Имате добра идея за обществена кауза? Ето как може да получите 5000 лева, за да я сбъднете

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2018 в 10:45 1833 0

Имате идея как вашият град или село да стане по-добро място за живеене. Но нямате средствата, с които да я реализирате. За този проблем може да се намери решение, но трябва да сте бързи.

Остават само десетина дни до крайния срок, в която се приемат проектни предложения за четвъртото издание на програмата VIVACOM Регионален грант, която подкрепя точно такива проекти.

За средствата по лесна и удобна процедура без множество формалности и бумащина могат да кандидатстват граждански организации, читалища, училищни настоятелства и настоятелства на детски градини.

Програмата няма ограничение за сферите, в които ще се развиват идеите, важно е инициативите да са насочени към промяна, полезна за общността. Инициативата се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право.

Финансирането за всеки проект може да бъде до 5000 лева, като няма ограничения на броя проекти, които една организация подава. Ако е била сред печелившите в предходна година обаче, трябва да кандидатства с различна от вече подкрепената идея. Общата стойност на VIVACOM Регионален грант тази година е 60 000 лева. Програмата ще финансира инициативи с продължителност до 1 година.

За кандидатстване е необходимо идеята и обосновката й да бъдат представени в електронния формуляр: http://www.vivacomfund.bg/regionalgrant.

Одобрените предложения ще бъдат обявени в края на януари 2019 г.

Тази година проектите ще бъдат оценявани от Веселка Вуткова (VIVACOM), Мария Чернева (журналист), Иван Кънчев (Сдружение „Българска история“), Ива Дойчинова (журналист) и Надя Шабани (Български център за нестопанско право). При преценката на инициативите те ще вземат под внимание три критерия:

Полза от реализирането на инициативата или решаването на проблем за конкретна общност;

Въвличане на местната общност;

Новаторство.

Повече информация и условията за кандидатстване за Регионалния грант ще намерите на сайта www.vivacomfund.bg
През изминалите три издания на VIVACOM Регионален грант са подкрепени 39 проекта, предимно от по-малки населени места. В тях са въвлечени близо 18 хил. души. Създадени са над 200 партньорства с бизнес, институции и други граждански организации.

Инвестицията на VIVACOM Регионален грант от трите издания е общо 172 000 лв., от които 50 000 лв. са отпуснати през 2015 г. в подкрепа на 11 проекта, 62 000 лв. през 2016 г. в подкрепа на 13 проекта и 60 000 лв. през 2017 г. в подкрепа на нови 13 идеи.

Ето и отличените проекти при миналогодишното издание на кампанията:

Проектът на Сдружение „Метаморфози“ – Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи ще продължи регулярните срещи на медицинските клоуни в детските отделения на УМБАЛСМ „Пирогов“, София, за да предлага смехотерапия на малките пациенти.

„Мобилна работилница“ на Сдружение Творческа улица за художници и артисти от София ще получи финансиране за преобразяване и възстановяване по креативен начин на занемарени места в градската среда. По проекта ще работи екип от млади артисти от различни възрасти.

Проектът Сцената на детските мечти (социализация чрез театър) на Сдружение Избор от Банско, ще реализира благотворителен спектакъл с участието на деца с и без увреждания.С децата ще работят театрални професионалисти и педагози. Постановката ще бъде представена пред широката общественост в Банско.

Чрез Мост на мотивацията, Сдружение „С идея за бъдещето - спорт, образование, култура“ - Сандански ще даде възможност на младежи да изрисуват главния мост в парка на града, с 600 подбрани цитати на велики личности. Цитатите ще бъдат подбрани от гражданите на Сандански чрез онлайн гласуване.

Сдружение ИДЕА от Варна чрез проекта си Подготвителна менторска програма на Социалната чайна ще реализира 35 ателиета, в различни направления, за деца от институции, като целта е да се подпомогне формирането на различни навици и умения в децата.

Подкрепа получава и проектът Да спасим кестените на Организация на българските скаути. Скаутите ще оздравяват заболели кестенови дървета в Русе, Шумен и Варна чрез поставяне на феромонови капани за листоминиращи молци. Ще бъде създадена и мобилна апликация за по-лесно проследяване на ефекта от приложените мерки.

Фестивал „Младежкото екологично и социално предприемачество и ние“ на Сдружение Екосистем Юръп“ от Видин ще бъде подкрепен, за да постави началото на ежегоден фестивал – борса, на която ученици от гимназиален етап от цялата страна да могат да представят свои идеи за проекти в сферата на екологичното и социално предприемачество, пред хора от бизнеса, общественици и професионалисти, с цел привличане на подкрепа.

Проектът Красота, създадена от детски ръце и душа на Сдружение „Любен Каравелов“ – с. Каравелово, общ. Карлово получава финансиране, за да създаде Център на занаятите в селото, където деца, младежи и гости на селото да могат да се учат на тъкачество и дърворезба.

Сдружение Туристическо дружество – Приста от Русе ще създаде Вертикални пътеки - туристически маршрути с природни височинни атракции в село Пепелина, общ. Две могили, обл. Русе. Маршрутите ще обхващат скали, пещери, скални църкви, панорамни места.

Обучени младежи доброволци ще посещават регулярно деца - пациенти на 3 лечебни заведения на 3 малки общини в обл. Пловдив. Чрез игри и творчески дейности доброволците ще оказват емоционална подкрепа на болните деца. Детската Оздравителница ще се осъществява от Фондация Национален алианс за работа с доброволци – Пловдив.

Училищното настоятелство при 97 СОУ „Братя Миладинови" ще осъществи проект Заедно да подготвим децата за бъдещето, за да среща децата от 2-ри 3-ти и 4-ти клас на училището със специалисти от различни професии. Децата ще имат възможност да излизат извън училище и да се запознаят на терен със спецификата на различни професии.

Песните на село Дряново - от баба на внучка е проект на Сдружение НИШАН, София, в рамките на който ще бъде организирано 6-дневно обучение за 10 ученички от професионални музикални училища от област Пловдив за разучаване на автентичните и застрашени от изчезване фолклорни песни от с. Дряново, обл. Пловдив.

Сдружение „Трудолюбци" от село Трудовец, общ. Ботевград печели подкрепа за проекта Лятна ваканция в село Трудовец. След онлайн допитване, хората в селото решават да облагородят част от центъра на селото и да създадат пространство за културни и творчески дейности на малки и големи. Планират провеждането на арт работилници, фолклорен фестивал, кино прожекции и др.

Допълнителна подкрепа от VIVACOM получиха още два проекта – 25-ото юбилейно издание на „Международен детски великденски фестивал - Босилеград 2018”, които VIVACOM подкрепя от години и дигитализация на видео архиви на БАН, съдържащи фолклорни материали, заснети през втората половина на XX в., която ще осъществи от Сдружение „Международен детски фолклорен фестивал София“, свързан с политиката на компанията за съвременна дигитализация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови