Идва ли Володимир Зеленски в България

OFFNews 06 юли 2023 в 08:25 2504 0

Зеленски
Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Очаква се президентът на Украйна Володимир Зеленски да посети България. Евентуалната му визита ще бъде първата в Югоизточна Европа от началото на пълномащабната война на Русия срещу страната му.

До момента няма официална информация от българските власти за визитата заради сериозните мерки за сигурност около посещенията на украинския държавен глава в чужбина.

Преди ден военният министър Тодор Тагарев призна, че тече подготовка по подобна визита, но изрази притеснения, че заради изтеклата предварителна информация тя може да бъде отменена.

Зеленски досега е посещавал САЩ, Великобритания и редица държави от Европейския съюз, както и Молдова, Саудитска Арабия и Япония. Много са и чуждестранните лидери, които посетиха Киев, за да засвидетелстват подкрепата си за Украйна.

От българска страна засега е осъществена само една официална визита там - по време на правителството на Кирил Петков, който води делегацията през април миналата година. Пътуванията на украинския президент се пазят в тайна от съображения за сигурност.

Потенциалната визита на украинския президент Володимир Зеленски идва в ключов момент за Киев – преди срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс, където се очаква ясен сигнал за Украйна, че е добре дошла в атлантическия пакт. Самият Зеленски неведнъж е казвал, че в Киев са наясно, че присъединяване към НАТО преди края на руската война срещу Украйна е невъзможно, но се надява на категорично послание от партньорите.

На правителственото заседание вчера бе одобрена проектодекларация между София и Киев, в която се казва: "В двустранна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна се потвърждава нашата силна политическа подкрепа за страната в борбата й срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната й цялост, и по пътя й към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това“ и още - “България е дългогодишен, последователен и явен поддръжник на политиката на отворени врати на НАТО, както и на евроатлантическите аспирации на Украйна. България ще продължи подкрепата си за членството на Украйна в НАТО". Подобни декларации често са част от чуждестранните визити на Зеленски.

Очаква се парламентът също да обсъди проект на декларация за членство на Украйна в НАТО. Ако се стигне до визита на президента Зеленски, потенциални други теми за разговор са военна помощ, подготовката на украински медици у нас, енергийни и други въпроси.

Проектът за декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО е внесен в парламента от народните представители Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Тошко Йорданов, Павела Митова и Екатерина Захариева.

С декларацията 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа е пълното, незабавно и доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на всички засегнати от нея суверенни държави.

В текста пише, че парламентът настоява за прекратяване на ядрения шантаж, както и за всички действия на Руската федерация, които са в остро противоречие с Устава на ООН и представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народи.

Парламентарните групи на "Възраждане" и БСП няма да подкрепят декларацията с аргумента, че тя ще доведе до ескалация и дипломатическо напрежение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови