Ясен Тодоров: Горанов призовава да се нарушава закона

ОFFNews 26 февруари 2015 в 20:44 2020 2

Ясен Тодоров

"Лошата новина е, че от тази среща излязоха лоши послания. Горанов, като висш представител на изпълнителната власт, не бива да вменява, че "може и да не се спазва закона". Отказът за актуализиране на магистратските заплати е призив за неспазване на закона. Хубавата новина е, че има комуникация и диалог между властите".

Така председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет коментира днешната среща с министъра на финансите Владислав Горанов. 

По думите му магистратите са поискали увеличение на заплатите в съдебната система, което почива на законови норми.

Член 218 от Закона за съдебната власт е ясен - основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт", обясни председателят на Етичната комисия към ВСС. 

“Ние искаме да се спази сегашният вариант на закона”, подчерта още Тодоров и припомни, че задължение на изпълнителната и законодателната власт е да подсигурят нормален бюджет за работа.

Председателят на Етичната комисия към ВСС обясни, че съдебната система е подложена на ежедневни критики от всеки - обществото, журналисти, политици,  и т.н.

"Хората, които работят в тази система, искат сигурност и адекватно заплащане, което е и първата антикорупционна мярка. Това ще даде възможност те да бъдат напълно обективни и неподвластни на влияния", допълни Тодоров.

Той допълни, че минималната заплата от 1546 лв. в съдебната ни система е най-ниска в Европа, като за сравнение румънските магистрати взимат два пъти повече.

Министър Горанов се е съгласил с техните доводи, но им е казал, че няма пари за 12 % увеличение на заплатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!