И новите правила за достъп на коли в Морската градина на Варна заседнаха в съда

Нели Александрова 26 май 2023 в 10:11 1510 0

Морска градина - Варна

Снимка БГНЕС

Морска градина - Варна

Две седмици след като общинският съвет във Варна гласува поредна забрана за достъп на коли в Морската градина, тя очаквано финишира в съда. Документът беше оспорен от Медицински център за извънболнична помощ и други собственици на имоти, оказали се със затруднен или невъзможен достъп.

Варненската Морска градина е държавна собственост, но се стопанисва и управлява от общината. Споровете дали и как е възможен достъпът на коли и дали става въпрос за алеи или улици в нея, текат безрезултатно двайсетина години. Поредица забрани за влизането на коли в парка, издавани от местната власт в последните две десетилетия – още от времето, когато кмет беше подалият оставка след улични протести Кирил Йорданов през 2013 г., обичайно приключват съществуването си в съда.

За първопричина на патовата ситуация се сочи реституцията, при която национализирани от комунистическия режим терени бяха върнати на собствениците им. Те бяха продавани и препродавани, върху голяма част от тях с годините беше разрешено строителство и се появиха множество сгради – първоначално с обществено предназначение, но впоследствие някои бяха преобразувани и се оказаха и с жилищни части.

Последният казус със забранен достъп на автомобили е заради решение от 11 май т.г. Тогава общинският съвет одобри актуализация на генералния план за движение в Морската градина. Според него се връщат КПП-та на входовете ѝ, а забранителните знаци започват от първите кръстовища след Морското училище по протежението на бул. "Княз Борис I" (пътя за Златни пясъци) – това са т.нар. спирки „Акациите“ и „Делфинариума“ във Варна.

Ограниченият достъп не важи за хора с увреждания, както и за живущите по настоящ адрес в намиращата се в северната част на парка местност „Салтанат“ и автомобилите със специален режим – полиция, пожарна, комунални служби или спешна помощ. Зареждането на заведенията в парка и алеята към морето ще става само в определен часови интервал.

Срещу решението на варненските общински съветници, с което де факто се спря движението на коли в „Салтанат“ – освен за живеещите, до момента са подадени шест жалби, съобщиха от Административния съд.

Жалбоподателите са граждани, собственици на имоти и търговски дружества, които развиват дейност – медицинският център, тенис клуб, градински център и пр.

Аргументите на всички са, че се ограничава гарантираното им конституционно право на частна собственост и че варненският общински съвет не е компетентен да се произнася за подобен казус.

Резултатът е временно спиране на общинската заповед, докато съдът излезе с окончателно решение.

В определение на административните магистрати от 25 май се приема, че жалбите са основателни и с тях наистина се ограничават правото за достъп до частните имоти на жалващите се.

Съдът също така приема, че забраната за достъп на коли е абсолютна и не предвижда изключение за собствениците на имоти, които не живеят там, или за персонала и пациентите на медицинския център жалбоподател в „Салтанат“. В същото време, центърът развива дейност в обществен интерес и съществува риск от значителни и трудно поправими вреди.

Определението може да бъде обжалвано от варненската местна власт с частна жалба пред ВАС в 7-дневен срок.

Според юристи спиране на движението на коли в приморския парк на Варна може да има едва след като бъде променен общият устройствен план (ОУП) на общината, който датира от 2012 г. Вероятност това да стане към момента няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!