Хронология на дните в Одеса около националния празник на България

Горица Радева, наш кореспондент в Одеса 05 март 2024 в 10:07 1872 1

плоча

Снимка Авторът

Паметната плоча на Алеко Константинов

2 март. Одеса беше атакувана от руснаците. Дрон удари жилищен блок, разруши 18 апартамента. Загинаха 12 души, 5 от които деца: Тимофей на 4 месеца, Лиза на 7 месеца, Марк на 3, Злата на 8 и Сергий на 9 години. Има ранени, някои от които са в тежко състояние. Операцията по изваждането на телата продължи около 40 часа.

3 март. Ден на траур в Одеса в памет на жертвите. Българската общност все пак отбеляза празника с откриване на изложба на бесарабските художници Иван Шишман, Михаил Пейков и Александър Кара в Генералното консулство на България в Одеса.

4 март. Откриване на паметна плоча на Алеко Константинов във фоайето на Юридическия факултет на Одеския национален университет "Иля Мечников". На откриването присъстваха директорът на БТА Кирил Вълчев, генералният консул на България в Одеса – Светослав Иванов, ректорът на университета Вячеслав Труба, студенти, преподаватели, представители на българската общност тук и гости от България. Николай Пеструев е финансирал изработването на плочата.

Откриването на паметната плоча - от ляво надясно ректорът, писателят Йордан Евтимов, ген. консул Светослав Иванов, директорът на БТА Кирил Вълчев. Снимки: Горица Радева

Кирил Вълчев каза, че Алеко Константинов е четвъртият от многото значими българи, свързани с Одеса, за които има паметен знак в града, след Васил Априлов, Христо Ботев и Иван Вазов.

Паметната плоча на Христо Ботев.

"Благодарение на образованието си тук, Алеко работи като съдия, като прокурор и накрая като адвокат. Именно тук, в Одеса, през 1882 година, пише и първото произведение, което издават в България, една негова сатирична поема на политическа тема. В Одеса той изучава не само формалните норми на правото, но и научава уроците за силата на справедливостта, която е над всяка власт. В Одеса се оформя и неговият хуманизъм. В анкетата на проф. Иван Шишманов, наречена "Моята изповед", три години преди смъртта си Алеко отговаря на два въпроса. Кой е най-тъжният момент в живота Ви? – Когато измряха домашните ми и останах без работа. Кое е според Вас майсторското творение на природата? – Младо и здраво човешко тяло. Тези отговори на Алеко Константинов в тежките дни на война в Украйна, два дни сред поредните жертви на бомбардировките в Одеса, сред тях жена и дете от семейство на бесарабски българин, показват кое е най-важното за нашата европейска цивилизация. Човекът и неговият живот. И накрая да отбележим, че в Одеса има още места, свързани с българи, които очакват своя паметен знак. Например двете къщи, в които е живял Найден Геров, или къщата на Одеското българско настоятелство, което е сред петте емигрантски организации, които имат представител в Учредителното събрание, изработило Търновската конституция след Освобождението на България. С града са свързани още Добри Чинтулов, Георги Раковски, Васил Друмев."

Генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов каза, че реализирането на проекта по поставянето на паметната плоча в чест на Щастливеца е добър пример за сътрудничеството между България и Украйна.

Ректорът на Одеския национален университет Вячеслав Труба сподели, че откриването на паметната плоча е празник за университета. Отбеляза, че тя е поставена в корпуса, където се намират факултетите по право, филология и журналистика, като добави, че самият Алеко е и юрист, и писател, и журналист.

4 срещу 5 март. Отново атака с ударни дронове "Шахед" 131/136 по Одеса. През нощта се чуха няколко взрива. Силите на противовъздушната отбрана са унищожили 18 от 22-та дрона. За щастие няма пострадали хора. Олег Кипер – началник на Одеската военна администрация, съобщава, че е повредена сграда (база за отдих, която не работи от началото на пълномащабната война). На мястото е избухнал пожар, който впоследствие е потушен. Също така има разрушения на къща и селскостопански постройки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика