Хората от Средец – притеснени от инцидента със застрелян афганистанец

OFFNews - Бургас 16 октомври 2015 в 10:27 4553 2

Хората от Средец са притеснени от снощния случай, при който група афганистанци нападнаха трима гранични полицаи и единият мигрант загина.

Досега винаги са се държали мирно бежанците, разказват местните при проверка на OFFNews на място. Надежда Керемедчиева от Средец разказва, че мигрантите за тях са ежедневие. Местните редовно засичат бежанци, а понякога и самите мигранти търсят контакт.

Питат къде е полицията, за да се предадат. Молят за храна, за вода. Досега все са били по-мирни“, разказва Надежда.

Тя се притеснява, че вече може да навлизат и въоръжени групи. Иначе, местните са благоразположени, защото много от странжданци са също роднини на преселници. Освен това има и доза спокойствие, защото знаят, че бежанците са транзитно – приминаващи. Помагат на мигрантите, колкото могат и вече са свикнали да ги срещат в села и по пътищата на общината.

Местните казват, че в района отдавна е засилено полицейското присъствие, но има нужда от още „жива сила“. И Надежда, и нейни съграждани, са категорични в подкрепата си за действията на граничарите, защото служителите на МВР освен, че пазят своя живот, но се грижат и за безопасността на местните хора.

Притеснение има и сред ловците. Пламена Ненкова от ловната дружинка в Голямо Буково разказва, че непрекъснато намират следи от биваци и лагери на мигранти. Засега тя и другите авджии не са попадали на бежанци, но са притеснени какво излиза от храстите. Всички ловци излизат с двойно повишено внимание, защото не се знае срещу глиган ли се стреля или срещу нелегални минал границата ни човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!