Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Хиновски: Скоро ще получим много добра оферта за газ. От Швейцария

Русия оказва натиск на Турция да няма междусистемна свързаност и да останем зависими от Газпром, смята експертът

OFFNews Последна промяна на 19 август 2022 в 11:11 12654 2

Хиновски

Снимка БГНЕС Архив

Иван Хиновски.

В най-скоро време България ще получи една изключително интересна оферта от швейцарска компания на добра цена, съобщи в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS енергийният експерт Иван Хиновски.

Той обясни, че има свое разузнаване, но не може да даде подробности, тъй като преговорите все още вървят.

Хиновски обяви и друго, което по думите му "малко хора знаят" - че преди месец и половина-два България е вкарала през Турция два танкера с втечнен газ с помощта на САЩ.

"Когато се намесят важни политически фактори, се урежда и логистиката", посочи експертът.

И поясни, че това било е направено като форсмажор, защото нямаме с Турция споразумение за междусистемна свързаност.

"Ние, експертите, от години портаряме, че България и Турция трябва да подпишат споразумение за междусистемна свързаност", каза той и добави, че в Турция има големи количества газ и България може да внася. "Но там има геополитически натиск от Русия да не ни се помага, тоест България да остане зависима от "Газпром", категоричен бе Хиновски, като заяви, че го е чувал от турски бизнесмени.

Той коментира и въпроса със 7-те танкера с втечнен газ, договорени от кабинета "Петков" със САЩ, за които днес изтича срокът да кажем дали ги искаме, а служебното правителство отговори, че иска разсрочка.

"Не виждам грешка от никоя от страните – това е нова технология на доставка, тя изисква време, изисква знание", каза той за танкерите с втеченен газ. „Първо договаряш източник. Не можеш да тръгнеш да водиш преговори за терминал да плащаш капацитет без да знаеш дали ще имаш източник".

Хиновски бе категоричен още, че газовата криза е преекспонирана до голяма степен политичеси и според него има само стагнация в доставките.

„Регионът е пълен с природен газ, въпросът е да се комбинират видовете договори по начин, че да има една ниска цена. И виждам, че това се опитва да прави това правителство", каза той.

Според него е бил грешка отказът от всякакви вариации с договора с "Газпром" и е трябвало да продължи разговорът за плащане в рубли, но отбеляза като важна политическа стъпка в посока диверсификация, опита за разнообразяване на доставките, която е направил кабинетът "Петков". Все пак България е застрашена да плаща огромни неустойки затова, че не сме взели количествата газа по договора с "Газпром", ако се заведе дело за това, предупреди Хиновски.

По негови изчисления, ако се сбъдне тази прогноза за 60% поскъпване на газа сега и още 20%, за което се говори, ще се повиши с поне 30% топлинната енергия за битовите потребители. И отново подчерта:

"Газова криза от недостиг на газ няма да има тази година. Ако поскъпне газа драматично, "Топлофикация" трябва да мине в режим на икономии – тогава ще почувстваме, че стане леко хладничко в домовете ни”.

По-важна тема според Хиновски обаче е друг изтичащ скоро срок - на 23 август - за който България трябва да предостави становище по Териториалните планове за развитие на минните региони.

„Ако тя не го представи, затваряме въглищните си региони. Недопустимо пасуване от страна на експертна общоност. Ние в понеделник ще пуснем едно негативно становище до министерството. Това правителство може да реагира пред ЕК, че тези планове са неоптимални. Те бяха представени в последните секунди на старото правителство. Те са опасни за българската енергетика. Те ще доведат до реално затваряне на ТЕЦ-овете".

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

115

2

Krasimir T.Georgiev

25.08 2022 в 11:25

Кво става бе Експерта. Мина една седмица и нищо.
Нали Скоро, а?

115

1

Krasimir T.Georgiev

19.08 2022 в 15:34

Още един "Експерт" по газа се изказа днес. Първият - Васко не знам кой си, казва, ще вземем танкерите на ПростоК, но пристан няма.
Този, Хиновски, "Разузнавача", знаел, че ще получим газ от Швейцария, която нито произвежда, нито транспортира(не е на море) газ. Тя Швцр. може само да е посредник, но пак няма отговор - къде ще разтоварим, как ще пристигне при нас.
Изобщо експертни "Експерти"!