Съдът отмени забраната за къмпингуване на Карадере

OFFNews 28 октомври 2015 в 15:53 3270 4

Съдът отмени забраната за къмпингуване на Карадере

Варненският административен съд е отменил забраната за къмпингуване в местността Карадере, съобщиха от Българска фондация "Биоразнообразие" в сряда.

Според съда мотивите на общинския съвет в Бяла, с които се въвежда забраната, не отговарят на закона за нормативните актове. 

През април 2015 г. общината одобри чл. 64 а от Наредба №1 за опазване на обществения ред, поддържане чистотата и безопасността на територията на Община Бяла. Промяната в него беше с цел да забрани „разполагането на кемпери, каравани и палатки извън туристическите обекти, категоризирани като къмпинги“ с предвидени глоби от 100 до 500 лева за „нарушителите“. 

Според природозащитниците приетата промяна противоречи на Конституцията. Текстът ограничава свободата на придвижване на гражданите, не способства за насърчаване развитието на спорта и туризма и допуска управление на изключителна държавна собственост (каквато е плажната ивица) не в изключителен обществен интерес.

Тази позиция е подкрепена и от прокуратурата, според която управлението на изключителната държавна собственост е в компетенциите на Областния управител, а не на Общинския съвет.

Съдът е приел, че в променената наредба не са изложени причините, които налагат новите разпоредба, и не са разкрити действителните цели, които Общинският съвет си поставя. Освен това няма никакъв разчет за очакваните резултати от прилагането на новоприетата разпоредба, нито някакъв зачатък на анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

Общината има 14-дневен срок, в който може да обжалва решението и ако стори това, Върховния административен съд ще се произнесе с окончателно решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!