Quantcast

Съдът отмени забраната за къмпингуване на Карадере

OFFNews Последна промяна на 28 октомври 2015 в 15:53 2646 4

Съдът отмени забраната за къмпингуване на Карадере

Варненският административен съд е отменил забраната за къмпингуване в местността Карадере, съобщиха от Българска фондация "Биоразнообразие" в сряда.

Според съда мотивите на общинския съвет в Бяла, с които се въвежда забраната, не отговарят на закона за нормативните актове. 

През април 2015 г. общината одобри чл. 64 а от Наредба №1 за опазване на обществения ред, поддържане чистотата и безопасността на територията на Община Бяла. Промяната в него беше с цел да забрани „разполагането на кемпери, каравани и палатки извън туристическите обекти, категоризирани като къмпинги“ с предвидени глоби от 100 до 500 лева за „нарушителите“. 

Според природозащитниците приетата промяна противоречи на Конституцията. Текстът ограничава свободата на придвижване на гражданите, не способства за насърчаване развитието на спорта и туризма и допуска управление на изключителна държавна собственост (каквато е плажната ивица) не в изключителен обществен интерес.

Тази позиция е подкрепена и от прокуратурата, според която управлението на изключителната държавна собственост е в компетенциите на Областния управител, а не на Общинския съвет.

Съдът е приел, че в променената наредба не са изложени причините, които налагат новите разпоредба, и не са разкрити действителните цели, които Общинският съвет си поставя. Освен това няма никакъв разчет за очакваните резултати от прилагането на новоприетата разпоредба, нито някакъв зачатък на анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

Общината има 14-дневен срок, в който може да обжалва решението и ако стори това, Върховния административен съд ще се произнесе с окончателно решение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.10 2015 в 23:30

Кънчо, не ме разбра, единственото място където коментирам е.....ТУК и то започна случайно заради музикалните новини, много често ползвам от тук да влизам в сайта WE ROCK и за това, пък и тук има пичове които са като мен стари меломани и си споделяме спомени от музикални преживявания.....

Смяташ ли, че съм такъв МАЗОХИСТ да коментирам в Дневник, те там по принцип коментари като моите изобщо не ги допускат, просто ги дадох за пример на “върховна демокрация и истинска журналистика“.....всъщност те с В.Йончев са си зачислени на едно и също място на котлова храна:):):):), но тук все пак има остатъци на някакъв морал пък и все пак са МАААЛКО по-обективни.......Общо взето се старая да избягвам новинарски сайтове и изобщо цялата тази кочина, но все пак не можем да ги игнорираме на 100% а и не трябва.....

А МИЛИАРДИТЕ ги пиша УМИШЛЕНО с много нули защото така като напише само млрд някак се обезценява стойноста им:):):)

Иначе не спирам да си подсвиркам и да си попейвам..идва ми отвътре:):):)

28.10 2015 в 22:58

Крайна време беше да го отменят. Това са глупости.

28.10 2015 в 22:36


Кънчо, ми какво се чудиш не мога да разбера, живееш в ДЕБИЛИСТАН

виж кой е премиер за......ВТОРИИИИИ път......

Помниш ли великият БГ филм “Двойникът“.......ръкопляскай...гласувай......:)::):)

На мен за това ми е кеф да коментирам тук защото тук са като зомбирани повечето и си живеят в някакъв измислен свят който е заключен САМО около жълтите павенца....и даже не предполагат ужаса който изпитват ОСТАНАЛИТЕ 99% от българите от елементарни неща като месечната сметката за......ТОК да речем......

НО черешката на тортата е форума на Дневник, там съм ги признал......

Давам ти само един пример от днес.....под статията за имунитета на Болен написах коментар защо НИКОЙ от коментиращите не е толкова възмутен от......кражбата на...5 000 000 000 от КТБ и защо никой не разследва.......какво става с желанието за теглене на...16 000 000 000 и още едни 5 000 000 000....малии толкова нули ми изтръпна пръста :):):)

Само за половин час и....коментара ми събра предоволно количество –.....обаче мен това искрено ме забавлява...

Точно като щраусите дето като си заровят главата в пясъка....

Не знам не осъзнават ли какво се приближава.....толкова много хора са БУКВАЛНО на ръба на оцеляването...и този ЦИРЕЙ неминуемо ще се спука........НЕИЗБЕЖНО Е...и ще помете вся сволач......хамерика е далееееече.....пък и изобщо не им дреме...

28.10 2015 в 16:47

аман от зелени талибани