Гръцки съд пита за условията, при които ще живее русата Мария в България

OFFNews 19 март 2014 в 11:50 1259 1

4-годишната Мария

Гръцки съд поиска информация за условията, в които ще живее българчето, открито в ромски катун в Гърция, ако бъде върнато в България, съобщи „Катимерини“.

Искането е отправено до българското посолство в Гърция и лично до втория секретар на дипломатическата ни мисия в Атина Любомир Георгиев.

Поисканата информация е в рамките на делото за попечителство на 4-годишната Мария. За попечителство на детето се борят двамата роми, представили се за родители на момиченцето и благотворителната организация „Усмивка на детето“.

Българският консул поиска попечител на детето да бъде Държавната агенция за закрила на детето в град Гурково, тъй като Мария е български гражданин.

Русата Мария беше открита в ромски катун близо до Лариса. ДНК-изследванията показаха, че двамата роми, представили се за родители на Мария, нямат биологична връзка с детето.

Разследването показа, че родители на Мария са българските роми Сашка и Атанас Русеви. Те обясниха, че са продали детето на ромите в Гърцият, тъй като не можели да се грижат за него.

Момиченцето беше поверено на грижите на благотворителната организация „Усмивката на детето“.

Съдът трябва да вземе решение за това кой ще бъде попечител на 4-годишната Мария в рамките на следващите два месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови