Графити акция в София - "Да спасим пчелите"

Ружа Райчева 17 май 2021 в 14:51 1673 0

Снимка от личен архив на Георги Пчелин във Фейсбук

София се сдоби с ново улично произведение на изкуството – графити върху 30-метрова стена с цел да напомнят колко важни са пчелите за нашата планета, предаде агенция БГНЕС.

Впечатляващите графити се намират в столичния парк „Свети Никола“ и са посветени на Международния ден на пчелите, който се отбелязва на 20 май. Събитието се оществевя с подкрепата на Посолството на Словения в България.

Пчелите са изключително важни за екосистемата, едни от най-важните същества, каза Георги Пчелин, основател на Фондация „Да спасим пчелите“, автор на иницативата. 

По думите му около 50% от растителността се опрашва от тях. Идеята на проекта е да се разпространи посланието за важността на пчелите.

„Голяма част от човешката дейност вреди на пчелите, дори и застрояването. Най-големият проблем обаче е пръскането с пестициди, независимо дали са законни или не. Има и позволени пестициди, които също вредят на пчелите и не само на тях. Пръскайки храните с тях, те вредят директно и на нас, хората“, категоричен е Пчелин.

Върху част от стената има изобразена пчела с противогаз, за да се напомни за вредата от пестицидите. Растежът в производството на пестиците през последните 100 години е директно пропорционално със смъртността при пчелите, която расте.

„Колкото повече пестициди, толкова повече смъртност при пчелите в световен мащаб“, категоричен е Георги Пчелин.

Той сподели още, че идеята за инициативата е замислена от години и е осъществена с помощта на Sofia Graffiti Tour.

„Посланието на всички участници в проекта е просто – да внимаваме с природата, защото колкото повече бягаме от проблемите си и отказваме да ги признаем, толкова повече те се задълбочават.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови