Господин президент, правителството Ви бяга от отговорност за образованието на децата. Поемете я Вие!

Александра Маркарян 17 септември 2021 в 10:28 6559 0

Снимка БТА, архив

Първият учебен ден започна присъствено. От втория цял клас във Велико Търново бе карантиниран заради учител с положителна проба за COVID-19.

Остро писмо заради ситуацията с образованието на децата в училищата в условия на пандемия от COVID-19 и риска от преминаването от присъствено към дистанционно обучение заради пропуснатото време за подготовка, планиране на мерки и прилагането им през лятото изпрати група граждански организации до президента. 

В него те искат Румен Радев да поеме лично отговорността, след като назначените от него министри на здравеопазването и образованието не са направили необходимото.

"През изминалите месеци излъчените от Вас министри положиха публично усилие да се разграничат категорично и дори да се противопоставят на действалия преди това редовен кабинет. За съжаление по отношение на управлението на здравната криза, предизвикана от пандемията от COVID-19, и нейните социални, икономически и образователни последици, политическото противопоставяне се случи само на думи", пишат от фондация "Трайна образователна национална инициатива”, Неформална група „Родители на деца в прогимназиален и гимназиален етап на образование“, Гражданско обединение “Да запазим училището като средище за децата”, Национална мрежа на децата, асоциация “Родители” и Българския хелзинкски комитет.

"Назначеният от Вас екип на Министерството на здравеопазването продължи политиката на бягство от отговорност, липса на научна основа за решенията и нежелание да се следва дори изработения от тях самите План за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. Вследствие на това днес България е онази държава в Европа, която посреща четвъртата вълна на пандемията най-неподготвена - ваксиналното покритие е катастрофално ниско, липсват работещи механизми за ограничаване на разпространението с паралелна икономическа подкрепа за засегнатите, дори не е започнало обсъждане на политика за ограничаване на щетите, които две поредни непълноценни учебни години нанесоха върху образованието, развитието и благосъстоянието на децата у нас.

Вие споделяте отговорността за това положение", заявяват те.

Чухме стотици пъти, че децата са приоритет, написахме десетки писма и предложения, участвахме в редица срещи, получихме не едно обещание, но днес децата са изправени пред реалната перспектива да прекарат трета поредна учебна година в домовете си пред устройствата - възмущават се подписалите писмото.

"Родителите са оставени сами в борбата за преодоляване на натрупаните образователни дефицити, компенсиране на психологическите и социалните трудности, които децата им срещат, осигуряване на адекватна грижа (включително финансова). Учителите нямат яснота как ще протече учебната година, обвързани са с неадаптираните към кризисните условия учебни планове, много от тях споделят за занижена мотивация и риск от професионално прегаряне. Лично назначеният от Вас министър на образованието алармира, че продължителният престой в обучение от разстояние в електронна среда е бил катастрофален за много деца, но не се виждат междуинституционален диалог и усилия за адресиране на тази катастрофа.

Това беше предвидимо и предотвратимо, но времето за справяне с тези рискове изтече."

В изпратеното на 14 септември писмо се настоява в служебния кабинет да влязат експерти, които разпознават мащаба на предизвиканата от пандемията криза в България и нужните качества и компетентност за преодоляването ѝ. Президентът обаче не направи смени в образованието и здравеопазването. Във встъпилия в длъжност вчера служебен кабинет здравен министър остана д-р Стойчо Кацаров, а образователен - проф. Николай Денков.

"Настояваме Вие лично, в качеството на действащ президент в кампания за втори мандат, публично да се ангажирате с предпазването на децата и приоритизиране на техните нужди при действията за справяне с тази четвърта пандемична вълна.

Настояваме в задачите на следващия служебен кабинет изрично да бъде вписано задължението за прилагане на такива политики за овладяване на епидемията от COVID-19, които да осигурят максимално присъствено образование и да гарантират подкрепа на всяко едно дете", завършва писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови