Голямото търсене на терени за нови градини

Мая Младенова 12 юни 2020 в 09:30 6071 2

Дирекция "Социално подпомагане" в Район "Младост" ще бъде преместена, за да се ползва сградата за детска градина.

Къде в близките години могат да бъдат построени нови детски градини, за да бъде компенсиран острият недостиг в столицата?

След големия брой неприети деца тази година и протести на родители всички районни кметства бяха насърчени да търсят терени и стари сгради, които могат да се превърнат в детски заведения. Паралелно с това кабинетът отпусна целеви 15 милиона лева за строителството, в допълнение към планираните вече от общината строежи.

OFFNews се обърна към районните кметства с въпрос къде имат възможност да отворят нови ясли и градини, ако имат финансиране. Публикуваме списъка по района. Той не е изчерпателен, а много от проектите все още са в процес на съгласуване. Тези градини са извън анонсираните вече от общината строежи, които са в ход.

Планират 450 места в кварталите „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“

Районното кметство има план за нови 450 места в детски градини в трите квартала – „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“. Това може да се случи чрез два нови проекта. Кметството е получило от Министерството на транспорта терен на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ в ж.к. „Изгрев“, в който никога не е имало детска градина. Самите терени са подходящи за изграждането на ново детско заведение, защото са в зона с предимно жилищно строителство и близо до парк. Двата имота вече са включени с отреждане „За детско заведение“ в проекта на Подробния устройствен план (ПУП) на линейния парк по бившата линия на гара „Пионер“. 

В жълтия правоъгълник вляво на картата е обозначено мястото за новото детско заведение, разделено на две сгради - за ясла и градина с общо около 300 места.

Освен това се проектира ново крило на ДГ №30 „Радецки“ в "Дианабад". Така ще могат да се открият още 6 нови групи с капацитет 150 деца.

След първото класиране за детските заведения в район „Изгрев“ по първо желание има 248 чакащи деца, които са с 12 и повече точки. В трите квартала „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“ живеят около 45 000 души.  През следващите две години обаче се очаква цифрата да стане много по-висока, защото в района има новопостроени около 11 000 жилища, които ще се населят. Населението на “Изгрев” се подмлади драстично. 29,63% от жителите му са на възраст до 30 г., 43,32% до 60 г. В активна възраст са над 70 на сто от жителите на района, коментират от кметството.

В "Младост" възстановяват бившето 29 ОДЗ

Службата по социално подпомагане, която сега се помещава в сградата на някогашното 29 ОДЗ в "Младост 1" (срещу 27-мо ДКЦ и пощата), ще бъде преместена на друго място, а градината - възстановена. Там ще има 6 нови групи.

Кметството предлага и откупуване от частните съсобственици на терен в "Младост 4". Теренът е с предназначение за градина.

Социалната служба в "Люлин" освобождава сградата

Социалните в "Люлин 3" също ще бъдат преместени в друга сграда. Сега службата се намира в сградата на някогашната градина №23 на ул. "309", която отново ще се превърне в детско заведение.  

До края на юни започва строеж на нова детска градина в кв. Филиповци. Сега там има бараки. Новата сграда ще е за една група повече.

Район „Студентски“ предлага терени за градини и училища

Няколко терена за детски и учебни заведения подготвят в Район "Студентски". Подходящ общински терен от 61 кв. м има в кв. "Малинова долина". Той може да се окрупни чрез обединяване със съседен УПИ и там да се построи градина.

Освен това общината иска още да замени два неподходящи за застрояване терена в "Малинова долина" срещу друг имот, но собственикът е отказал. Остава възможността да се окрупнят двата имота след промяна в уличната регулация. Правят се постъпки и за обединяване на друг общински имот (УПИ) с два съседни, за да започне строителство, обясниха от кметството.

Две ясли на партерни етажи могат да бъдат направени в два имота в жк. "Витоша ВЕЦ-Симеоново", които сега са собственик на „Пазари Изток“ ЕАД. След конкурс за учредяване право на строеж върху имотите за жилищни сгради с търговски обекти срещу обезщетение, общината ще може да ползва партерните етажи за ясли.

Общината може да изкупи от частен собственик и терен с предназначение за детска градина в "Малинова долина Изток".

В Район "Студентски" не достигат 15 яслени и 7 градински групи или 3 детски градини с нормална големина. Тенденцията е в средносрочен план дефицитът да се задълбочава поради застрояването на кв. „Малинова долина“ и наличието на новопостроени жилищни сгради в Студентски град, които търсят своите собственици.

Студентската община предлага и потенциални места за нови училища в кварталите Студентски град, Малинова долина и "Витоша ВЕЦ-Сименово". Два от терените са с предназначение за училище. Единият трябва да се откупи от частен собственик.

В "Лозенец" инвеститор предлага да построи и дари градина

Район "Лозенец" планира придобиване на два терена - за детска градина и за училище по Програмата за придобиване, управление и разпореждане на СО. Теренът за детска градина е в бързо урбанизиращия се кв. "Кръстова вада", а за училището - в кв. "Витоша ВЕЦ Симеоново".

В районното кметство е постъпило интересно предложение от частен инвеститор - да проектира, построи и дари на общината сграда за градина с 4 групи върху общински имот на ул. "Дионисий Дионисиев".

Работи се и по подновяване на разрешителното за строеж на разширение на ДГ 193 "Славейче", където могат да бъдат настанени 3 нови групи за 75 деца.

Обсъжда се и идея върху парцел на Драгалевския манастир в кв. "Витоша ВЕЦ Симеонов" да се изградят градина и училище.

Към момента над 750 деца от района не са приети по първо желание за наборите от 2014 до 2019.

В "Слатина" кметът Георги Илиев обяви, че чрез пристрояване на съществуващи градини могат да бъдат отворени нови 6 яслени и 4 градински групи. По 3 яслени групи могат да бъдат отворени към СДЯ 56 "Калина" и СДЯ 57 "Приказка". Две нови градински групи могат да бъдат построени към ДГ 183 "Щастливо детство", а по 1 нова - към ДГ 154 "Сбъдната мечта" и ДГ 184 "Мечо Пух".

Общината на района предлага още 5 терена за градини. За единия в кв. "Христо Ботев" има готов проект. Два терена с предназначение за детска градина има на ул. "Кривина". Може да се ползва и УПИ с предназначение "за детски комбинат", в който обаче има и части за отчуждаване. Друг терен с неправилна форма, който в момента е с друго предназначение и част от него не е общински, също може в бъдеще да се превърне в детско заведение.

В централния столичен район "Средец" ресторант "Синият лъв" (бивш клуб на СДС) до Народния театър ще бъде ремонтиран и там ще заработи ясла за две групи.

"На първо четене има още две сгради, които обаче в момента са заети от общински и държавни служби, свързани с обслужване на граждани. Правим допълнителен анализ за възможности, срокове и бюджети", коментира пред OFFNews кметът на "Средец" Трайчо Трайков.

Район "Оборище" има одобрено задание за пристройка за поне две яслени групи към детската градина на ул. "Чумерна" - 104 ДГ "Моят свят". В момента там няма яслени групи. В района няма други подходящи сгради, заявиха от районното кметство.

В "Подуяне" предстои да започне изграждане на нова сграда за 4 групи към 177 ДГ "Лютиче" в кв. "Сухата река" с държавно финансиране. 

В "Триадица" до края на годината би трябвало да заработи ясла за две групи в бивш клуб в сграда.

В Панчарево се планира дострояване на незавършен корпус на детската градина в Казичене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

2

tarabata

12.06 2020 в 10:57

По времето на управлението на "прогресивните десни" Стефчо "честния" разпродаде ударно детските градини, особено в централните части, `щото нямало деца, видите ли!