Quantcast

Главният прокурор разпореди прочистване на София от граждански патрули

Юлиан Христов Последна промяна на 25 ноември 2013 в 12:31 4938 18

Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив
Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив

 

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал засилено полицейско присъствие "в определени зони от центъра на столицата", за да не се допускат "граждански патрули". 

От прокуратурата днес оповестиха, че главният прокурор е провел среща с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, на която "са набелязали конкретни мерки за противодействие на всички форми на нарушаване на обществения ред и създаването и функционирането на каквито и да е формирования за „самоотбрана”, „самозащита”, „гражданско патрулиране” и т. н."

"По искане на главния прокурор, в определени зони от центъра на столицата полицейското присъствие ще бъде засилено, като полицейските служители ще упражняват правомощията си по ЗМВР без никакви компромиси. Министърът на вътрешните работи е разпоредил създаването на необходимата организация на работа на столичната полиция в тази насока. Няма да се допускат прояви на лица, които се опитват сами да налагат ред по улиците на столицата, както и откритото демонстриране на такова поведение, включително и носенето на съответни отличителни знаци. Предмет на анализ за съответствие с Конституцията и Закона за политическите партии ще бъде и дейността на определени формации", се казва в прессъобщение на прокуратурата.

Повод за срещата между тримата е изказване на лидера на „Национално единство” Боян Расате, който обяви създаването на на граждански патрули, „инициирани на базата на законната самоотбрана”, чиято цел е "идентифициране и уведомяване за съмнителни лица”. В резултат на това последва реакция от страна на „Национален център за развитие на ромите в България”, чиито представител Петко Асенов обяви създаване на контрапатрули за опазване на ромската общност.

Шефът на ДАНС е представил информация за хора, за които е документирано, че подбуждат към насилие и омраза, основани на раса, народност, религия или етническа принадлежност.

"Организирането на т.нар. „граждански патрули” не е съгласувано по никакъв начин с полицейски органи. Не отговарят на истината и твърденията, че Националният център за развитие на ромите в България е обсъждал създаването на организация за отбрана и с представители на прокуратурата и полицията", се казва в съобщението на прокуратурата. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2013 в 20:10

Въпросните господа са набелязали конкретни мерки за противодействие на създаването и функционирането на каквито и да е формирования за „самоотбрана”, „самозащита”, „гражданско патрулиране и т.н. Тоест гражданите в Република България нямат право на самоотбрана, самозащита и т.н. Трябва да се движат по единично, да не се събират на групи и в никакъв случай да не носят или слагат по себе си Българското знаме, защото полицейските служители ще упражняват правомощията си по ЗМВР без никакви компромиси. За наше успокоение „Национален център за развитие на ромите в България”, чиито представител Петко Асенов обявил, че няма да създава контрапатрули, които да ходят и да крадат облечени в униформи.

25.11 2013 в 19:46

Браво! По-рано трябваше да се случи това.... И да взимат мерки срещу нео-нацизма, на който напоследък се дава голяма трибуна в медиите - което е пълен абсурд за европейска държава!!!

25.11 2013 в 18:59

Шорошоидете първо пищяха за тия патрули, а сега пищят за засиленото полицейско присъствие. Никой не може да им угоди.

25.11 2013 в 17:59

Що бе, мечок? Препоръчвам му да вземе да отиде до Майния, да натовари цялата каруца на Търев - в затвора - и ще видиш, как ще си живеем - без мутри, без идиоти, без е.ани сини слонове.

25.11 2013 в 17:14

Боклук!

25.11 2013 в 16:24

Най-накрая нещо смислено от пркуратурата!

25.11 2013 в 16:03

А може би трябва да се прочисти първо циганската престъпност? Да бе, електоратът на БКП.

25.11 2013 в 15:53

Ще доживеем ли да прочистят България от циганската престъпност? Или няма да има после кой да гласува за БКП?

25.11 2013 в 15:47

И това доживяхме. Главният прокурор разпорежда милицията да си върши работата.

25.11 2013 в 15:33

А може ли и еврейски шорошоиди с тийзъри и български пашапорти? Може и да не са от Ситово :)