ГДБОП ще следи за продажба на райски газ в интернет

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2022 в 09:35 932 2

Димитър Маргаритов

Снимка БТА

Димитър Маргаритов, зам.-министър на икономиката

Комисията за защита на потребителите (КЗП) и ГДБОП ще следят за продажба на райски газ в интернет. Очаква се продажбите да се пренесат основно там заради започналите преди дни масови проверки в търговски о0бкети след множество сигнали за пострадали младежи.

"Проблемът с райския газ беше идентифициран и се взеха незабавни мерки за неговото решаване. От три дни има масирани проверки в страната. На много места се установява, че по негласна заповед продажбата е спряна, но на други места все още се осъществява. При около 10% от проверките са установени продажби“, каза днес в интервю за bTV зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Маргаритов.

„Интернет стана основен източник на продажби. Там този контрол може да се упражнява при наличие на законова забрана. Контролът ще се осъществява от КЗП и ГДБОП. Не е лесно, има нужда от уплътняване“, подчерта той.

Кой да предположи? Райският газ не води в рая

По думите му райският газ е опасно вещество и е важно да има административна рамка, която временно да спре продажбите. Над 120 проверки са извършени за последните 2-3 дни. 

Очаква се да има и законодателни промени. На този етап се обмисля забраната за употреба на райски газ за лица под 18-годишна възраст и ограничаването на използването му на обществени места.

При установена продажбата на райски газ, ще бъде наложена глоба до 20 хил. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-575

2

Krasimir T.Georgiev

29.07 2022 в 15:07

След като Райският газ се използва за анестезия(упойка), значи не е вреден, или малко опасен.

-8452

1

евроатлантик

29.07 2022 в 11:17

Защо почва да ми се струва, че тази истерия около райския газ от последните дни /доколкото ми е известно, той не включен от СЗО в списъка на опасните вещества/ е с цел да отклони общественото внимание от въпросите за "оня газ"...