Гара Пионер на търг, данъчната оценка на 20 дка до Борисовата е 500 000 лева

Последна промяна на 13 януари 2018 в 09:31 15220 7

Управителният съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) е взел решение за продажбата на гара Пионер, защото управлението на имота е свързано с големи разходи, които са непосилни за компанията.

Това се казва в отговор на НКЖИ до общинския съветник Стефан Марков. От държавното предприятие допълват, че поради липса на финансови средства не могат да осигурят поддръжката на имота, както и неговата охрана.

Припомняме, че общинският съветник в края на миналата година попита НКЖИ за мотивите на държавното предприятие да продаде имота на гара Пионер, както и дали са водени разговори със Столичната община за предоставяне на терена за изграждане на пространства за отдих и спорт, каквито са плановете на общината, съгласно проекта за план на Борисова градина. Според Стефан Марков мястото, на което се намира гарата, е в един от най-хубавите квартали на София в близост до Борисовата градина, където трябва да е ясно какво ще се случи, и че то ще е в обществена полза. Такива биха били зоните за отдих и спорт, от които да се възползват не само жители на квартала, а на цяла София.

От отговора на държавната компания се разбира, че никой от НКЖИ не е разговарял със Столична община, която да прецени кое е най-целесъобразното решение за имота на гара Пионер.

В отговора на държавната компания се посочва, че данъчната оценка на гарата надхвърля 500 000 лева. От НКЖИ уточниха, че след решението на Министерския съвет гарата ще се продаде след търг с тайно наддаване.

От НКЖИ информираха още, че в момента имотът може да се ползва само за жп гара или спирка, но той не се ползва по предназначение.

Марков допълва, че към момента гара Пионер се използва за продажба на строителни материали и мястото на подобни дейности не е в Борисовата градина, както и че тази зона може да бъде планирана за спортни и детски площадки. Освен това бъдещият собственик на имота, след изготвен ПУП и решение на Главния архитект на Столична община, може да промени предназначението на имота.

"Мястото е важно и най-правилно е да бъде прехвърлено на Столична община, която да прецени какво ще е полезно да се случи там.“, добави Стефан Марков. 

На 6 декември правителството даде съгласието си Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да продаде чрез търг с тайно наддаване недвижим имот в столичния район „Изгрев“. Теренът с площ 20 дка е част от бившата гара „Пионер“ и не се ползва от НКЖИ. Правителственото решение ще позволи извършването на разпоредителна сделка, която да донесе допълнителни приходи за компанията, съобщиха от "Дондуков" 2.

Бившата гара "Пионер" е един от най-апетитните имоти в София, намира се в непосредствена близост до Ловния парк и Борисовата градина. Той е разположен на ул. "Никола Габровски", като до него е и плувният комплекс "Диана". През юли, когато бе представен първият подробен устройствен план за Борисовата градина, стана ясно, че на мястото на старата гара Пионер ще се градят подземни паркинги и спортен комплекс.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1360

7

Един друг

14.01 2018 в 12:29

Алоу, минусджиите, я да ви ограмотя малко защо тайните търгове в България са тъпотия. Идеята принципно е, че като не са известни чуждите оферти, всеки наддавач ще предложи максималното, на което е готов. Реално един кандидат се явява с двама чуастника, както единият дава ниска оферта, а другият максималната. В случай, че между двете стойности се вмъкне чужда оферта, кандидатът преглъща и печели с по-високата си, но ако никой не е дал предложение, по-високо от ниската оферта, тогава печели втората - високата, но се отказва, губи депозита, обаче си го избива неколкократно, като имотът отива при втория му кандидат с по-ниската цена. При тези големи търгове, депозитите обикновено са ниски и единественият разход е покупката на тръжната документация, който не е съществен.

След като се подсигурят по горната схема и след като се постараят да "разубедят" потенциални други кандидати, предизвестеният купувач, ще отърве НКЖИ от непосилното бреме на добрата собственост - ха, ха.

38

6

theprofet

14.01 2018 в 09:49

Аре поредния МОЛ ще никне... Да го набием на майка ви у консуматорската п....!!!

1000

5

ilia iliev

14.01 2018 в 04:55

Тайно наддаване!!!
Български абсурд!
Това не е търг!!! Това е законна кражба!
Макар ,че кражбата никога не е била законна!! Но след като крадците правят закона , кражбата става и законна!
Мафията не е български патент ! Наш патент е НАШИЯ ЧОВЕК.

2707

4

Маргарит

13.01 2018 в 23:48

Сега ще дойде едно ООД на петнайсетгодишни заралии да предложи подходяща цена. И по едно стечение на обстоятелствата няма да има други кандидати. L’etat c’est deja vu.

1360

3

Един друг

13.01 2018 в 18:37

Хе, хе, имам едно УПИ в град в провинцията - 23 декара с няколко неголеми сгради в него и данъчната му оценка е 260 000 лв. Това тук насред парк в София е с данъчна оценка 500 000. Вярно, че в провинцията общинските съвети си гласуват високи данъци и оценки, но въпреки това половин милион оценка за това нещо е бая ниско - НКЖИто никакъв местен данък и такса смет не му плащат на това чудо, а разходите по него били непосилни. Тези сгради вътре ли са ви непосилни, бе?! Два палета керемиди ви е поддържката им, а тях и без това ще ги бута новият купувач, така че можете и да не ги поддържате чак толкова.

-53

2

filiq

13.01 2018 в 11:40

Нека позная, ще построят небостъргач, едни 20-30 етажа, 1000 евро на кв.м. Ще можем още догодина да купим на зелено директно от инвеститора...
Жалкари прости!