Форум Природа: На Витоша няма изсечени дървета

OFFNews 10 ноември 2015 в 15:46 2574 0

На Витоша няма изсечени дървета и млада гора. Не се строи и инсталация за изкуствен сняг, се казва в разпратено до медиите прессъобщение на Форум "Природа", в което сигналът за изсечени 20 декара млади дървета е определен като "поредната популистка акция на Тома Белев".

Проверка на сдружение „Форум Природа” тази сутрин установи, че по публична поръчка на Държавно горско стопанство София е възложено на фирма да отстрани изсъхнали и унищожени от корояд стотици дървета между Хижа Алеко и Меча поляна.

Предвидено е извозване на повалената дървесина и почистване на сечището от изсъхнали пънове и коренища. Вляво и вдясно от пътеката към Меча поляна сред буреняците и коренищата се виждат тук-там издънки. За тях със сигурност еколозите отново са усвоили едни пари. Вижда се също и че при почистване на сечището тези 10-20 см филизи (подраст) са съхранени, се казва още в прессъобщението.

Според Форум "Природа" виновник за ставащото на Витоша е Тома Белев:

Туристите, които посещават тази част на Витоша, виждат грозната картина на изсъхналите, като във филм на ужасите, смърчове. Припомняме, че през 2001 година ветровал повали около 60 хектара дървета в резерват Бистришко бранище. Поради противопоставяне на тогавашния директор на парка Тома Белев и групата „еколози“ около него, дървесината не бе извадена и се създадоха условия за мащабно размножаване на корояда типограф. Вследствие на което, заразата пламна и унищожи почти всички смърчови гори на Витоша. Общата площ на унищожените горски масиви е над 1100 декара или 20 пъти повече от първоначалните щети от ветровала.

Цялата територия между Алеко и Меча Поляна също бе унищожена, като през годините са премахвани изсъхналите дървета и буйната смърчова гора, която поради действията на Белев, е превърната в сечище.

Днес, виновникът за тази огромна екологична катастрофа на Витоша, Тома Белев, има нахалството и цинизма да се представя за защитник на гората. Може би този опит за нагнетяване на напрежение е в връзка с предстоящите дискусии по повод изграждането на големи публични инвестиционни проекти, за които Зелените са заявили сериозен лобистки интерес,

се казва в прессъобщението на Форум "Природа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови