Фирмата, ремонтирала пътя край Своге, отрича версията за некачествен ремонт

OFFNews 26 август 2018 в 20:45 8172 0

Снимка БГНЕС

Изпълнителят на рехабилитацията на пътния участък в Искърското дефиле, където в събота стана тежка катастрофа с 16 загинали, "Трейс груп холд" отрича версията некачествен ремонт да е една от причините за инцидента. 

Това съобщи председателят на надзорния съвет на холдинга професор Николай Михайлов пред БНР.

Версията за некачествен ремонт беше посочена от прокуратурата като една от възможните причини за тежката катастрофа, при която загинаха 16 души, а 21 бяха ранени. 

"Обектът в същината си е работен 2013 - 2014 год., а 2016 година е приет с акт 16, въпреки че вече се е експлоатирал от години. През последните години участъкът не е поддържан от "Трейс", категоричен е Михайлов.

"Проектът за изпълнение е одобрен въз основа на заданието. Цялата техническа спецификация е одобрена от агенция "Пътна инфраструктура" включително типа на използвания асфалт и цената му. Обектът е втори клас и не е предвиден да носи максимално натоварване", подчерта той. 

Вече е изрязана плоча от асфалта на мястото, и е дадена за лабораторен анализ, който ще провери плътността и сцеплението. Обектът е втори клас и не е предвиден да носи максимално натоварване, допълни Михайлов.

След извънредната среща в Министерския съвет днес беше съобщено, че институциите са искали пет пъти фирмата да ремонтира пътя в рамките на гаранционния срок след рехабилитацията, след като е установено, че ремонтът на пътя е некачествен. Резултат обаче от сигналите на държавните институции не е имало и фирмата не е поправила участъка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови