Фандъкова срещу Пеканов: Развитите страни от ЕС не воюват със своите столици

OFFNews Последна промяна на 22 юли 2021 в 15:33 3193 0

Снимка Архив

Столична община осигурява над 400 млн. лв. собствени средства за разширението на метрото към „Слатина“ и „Подуяне“. 

Заложените 360 млн. лв. в Плана за възстановяване и устойчивост са съфинансиране само на 47% от стойността на двата участъка с обща дължина 9 км. Навсякъде в Европа столиците и големите градове, които изграждат метро, получават съфинансиране за него от националния бюджет или европейски програми. Метрополитените са национални стратегически обекти, които никой град, независимо от неговите финансови способности, не може да изгражда сам. 

Това се казва в позиция на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Виена, която беше давана за пример от г-н Пеканов за това, че изгражда сама метро, го прави с 50% финансиране от националния бюджет и 50% от община Виена.

9 европейски държави са заложили финансиране за метрополитените си в техните Плановете си за възстановяване и устойчивост. Сред тях са Франция, Белгия, Португалия, Италия, Испания – държави и респективно столици с много по-големи финансови възможности от България и София се стремят да защитят европейски средства за разширение на метромрежата си. 

Желанието на г-н Пеканов първоначално да извади метрото на София от Плана за възстановяване, а после да намали средствата за него и за София в българския план катастрофира в примера на останалите европейски държави, които не воюват със своите столици.

Столична община ще изпрати възражения срещу изключването на 4 проекта за изграждане на канализация в малки населени места – Волуяк, Ботунец, Кремиковци-Сеславци и Панчарево-Кокаляне, се казва още в позицията на Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови