СОС призова ВиК проектът на Столична община да се върне в плана за възстановяване

Лидерът на БСП-София: ГЕРБ не реши 15 г. проблема с водоснабдяването и канализацията в София

OFFNews 22 юли 2021 в 12:39 1520 0

По предложение на групата на ГЕРБ-СДС в СОС, Столичният общински съвет прие декларация срещу отпадането от Националния план за възстановяване и устойчивост на програмата за изграждане и реконструкция на ВиК на агломерациите Ботунец, Кремиковци-Сеславци, Панчарево-Кокаляне и Волуяк. 

Не приемаме, че е възможно България да постигне балансирано икономическо и териториално развитие или каквато и да било екологична устойчивост, докато множество населени места нямат нормално функциониращи водоснабдителни и канализационни системи, се казва в декларацията на СОС. 

В текста пише още: 

Отчитайки факта, че само за постигане на съответствие с изискванията на Директива 91/271/ЕИО и осигуряване на съвременен стандарт за живот на населението по отношение на отпадъчните води към 31.12.2018 г. необходимият индикативен финансов ресурс е над 5,8 млрд. лева, като за агломерациите между 2 000 и 10 000 е.ж. необходимият ресурс е около 3,9 млрд. лева, не можем да приемем, че тази финансова тежест трябва да бъде поета изцяло от гражданите, а този ресурс да бъде осигурен през техните сметки за тези комунални услуги.

Призоваваме за преразглеждане на решението за отпадане на Програмата от Националния план за възстановяване и устойчивост, като отново обръщаме внимание върху неминуемите последици от отклоняването на този финансов ресурс, не само за жителите и бизнеса в конкретните населени места, а и по отношение на амбициите на страната ни за постигане на екологична устойчивост и рационално използване на ресурсите, както и на задълженията, произтичащи от Европейските директиви за пречистване на градските отпадъчни води и качеството на водите, предназначени за консумация от човека. 

Калоян Паргов: ГЕРБ не реши 15 г. проблема с водоснабдяването и канализацията в София

В рамките на Плана за възстановяване и устойчивост и на тази политическа сага, която се разиграва през последните месеци по отношение на различни проекти, които трябва да влязат в него, групата на „БСП за България“ работи за това, да има максимално представителство на проекти на София в него. Но крайното решение за това е на Министерския съвет. Това не е повод да правим декларации, с които да търсим политически дивиденти. Това каза председателят на БСП – София Калоян Паргов по повод декларацията.  

„Каква е причината Столична община да подаде проекти към Плана за възстановяване и устойчивост? Защото собственото ви правителство, премиер и министри не отпуснаха на СО 200 млн. лева и вместо да получим 350 млн. лева, получихме 142 млн. лева. И вие започнахте да търсите решения през Плана за възстановяване и устойчивост. Затова вината си е ваша, не на БСП, нито на президента“, обясни лидерът на БСП - София.

„В последните 15 г., в които вие сте управляващи, въпросът с водоснабдителни и канализационни системи можеше да се реши на всяко равнище в държавата“, заяви Паргов, Той даде пример с канализацията в кв. „Модерно предградие“ и част от селата около Северната дъга, за която лично се е борил, но само са се сменяли крайните срокове за решение на проблема и така са стигнали до 2024-2027 г.

Калоян Паргов коментира и дневния ред на сесията, която ще се проведе в два поредни дни, а общинските съветници трябва да гласуват повече от 160 точки.

„Това е често срещана практика от страна на ГЕРБ – СДС. Почти няма общински съветник, който да успее да се запознае в детайли и дълбочина с всяка една точка. Прави впечатление, че тези две сесии са наситени с много разпоредителни точки, което създава определени проблеми, а и създава съмнение за качеството на работата ни“, отбеляза Калоян Паргов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови