Фандъкова глоби с още 280 000 Джи Пи Груп, надигна се настилката до релсите по Графа

OFFNews Последна промяна на 10 юни 2019 в 13:48 8531 3

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Нова глоба от 280 000 лв. налага столичният кмет Йорданка Фандъкова за ремонта на ул. “Граф Игнатиев”.

Причината е, част от настилката около релсите на площад "Славейков" са се надигнали. “Не ме интересуват обясненията и оправданията на когото и да било! На този обект работиха огромен брой проектанти, инженери и строители. Когато за първи път си позволих да коментирам работата на проектантите, получих гневно писмо от Камарата на архитектите. Не е работа на кмета да казва колко дебела трябва да е фугата, но, ако трябва, вече ще се ангажирам и с това! Не знам вече какъв е начинът да се повлияе на всички тези хора да си вършат качествено работата”, заяви Фандъкова. 

Изпълнителят Джи Пи Груп трябва да отстрани дефектите, а общият размер на санкциите за обекта стават половин милион лева. 

40 камери ще снимат нарушители, които карат в бус лентите в столицата от днес. Поредните 20 нови автобуса тръгват по линии 85 и 280. Те са на природен газ, с най-високия екологичен стандарт и осигурена достъпност за майки с колички и трудно подвижни хора. От този транш нови автобуси остават още 20, които ще обслужват линия 204, уточни Фандъкова.  

Столична община обжалва две решения на Управляващия орган на оперативна програма „Региони растеж“ за наложени санкции от 5% за Зона 2 и Зона 4. Наложените санкции са заради завишени изисквания към образователната квалификация на експертите, с които СО иска фирмите-участници да разполагат, и недостатъчно пълна информация в отделни части на методологията. 

Пред съда СО защитава становището, че по-високите изисквания към експертите по контрол на качество и инженер геодезистите са съобразени със сложността и обема на проектите. Безспорно и двете поръчки са свързани с изразходване на значителни публични средства и общината не намира за основателно да са заложени минималните изисквания към експертите.

В жалбите пред съда се посочва, че Управляващият орган не е отчел фактът, че поръчката е минала през предварителен контрол от Агенцията по обществени поръчки и констатацията на АОП е: „не са установени несъответствия с изискванията на ЗОП“. В своите решения Управляващият орган все пак посочва, че процедурите са проведени при добро ниво на конкуренция и за коментираните по-високи изисквания към експерти, няма отстранени участници, обясни Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3177

3

Стърголета

27.06 2019 в 19:16

Дамче, те взеха милионите, сега им вземи няколко хилядарки да ги уплашиш яко!

1811

2

Toni2019

10.06 2019 в 16:33

Много проценти се взимат за порции и остава само за евтина работна ръка без опит да гради модерна София.

Но явно Доган смята че българите не заслужават среда за нормални европейци.

Тази глобичка нищо не решава. Щом толкова скоро има проблем представете си след година-две какво ще се получи. Те го правят с мисъл да се разваля

-1848

1

Socerez

10.06 2019 в 15:26

Какви глоби бре, Данче?! Прокуратурата трябва да се сезира! Това е престъпление. А ако требва да сме честни, трябваше да подадеш оставка още след "оправянето" на пешеходната част на "Витоша"!