'Европа говори': Мерките срещу пандемията разделят българите

OFFNews 12 декември 2020 в 20:24 3171 0

Мерките срещу пандемията разделят българите. Това сочи проучване на дебата "Европа говори", който събира 12 000 от 34 държави по бТВ. Основната тема е пандемията и мерките срещу нея. Всеки от участниците, регистрирал се за дебата, има събеседник от друга държава, който е дал противоположен отговор на въпросите в анкетата.

По-голяма част (59.72%,) са на мнение, че здравето е по-важно. За 40 на сто от отговорилите важни са икономическите последици

Сходни са резултатите на въпроса „за” и „против” задължително носене на маски на обществени места. Над 60% от българите подкрепят мярката. Останалите не я приемат.

По отношение на обучението - 46% са на мнение, че училищата трябва да останат отворени, а над 53% са на обратната позиция.

Повечето участници (72.92%) са убедени, че по-богатите държави трябва да подкрепят по-бедните в борбата с пандемията. Всеки четвърти обаче е на друга позиция.

По останалите теми в дебата мнозинството от гласувалите са на мнение, че европейските държави не трябва да приемат бежанци (65.97%), както и че Русия не е заплаха за Европа (65.97%).

На въпрос дали всички европейски градове трябва да станат свободни от автомобили - позицията на българските участници е "не" с над 80%. Този резултат е доста категоричен на фона на вота в другите европейски държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!