Еврейската общност у нас отбеляза осмия ден от празника Ханука (снимки)

Кристина Минчева 15 декември 2023 в 07:42 1518 0

Ханука

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Евреите по целия свят отпразнуваха осмия ден от празника Ханука. Еврейската общност у нас го отбеляза с церемония по запалването на осемте свещи на ханукията в Централната софийска синагога.

Председателят на Централния израилтянски духовен съвет Максим Делчев откри церемонията с приветствено слово, а четиригодишната Хана донесе огъня за запалването на основната свещ на ханукията - "шамаш".

Първата свещ запали държавният глава Румен Радев. Останалите седем бяха запалени от председателя на Народното събрание Росен Желязков, кмета на Столична община Васил Терзиев, посланика на Израел в България Йоси Леви Сфари, министъра на правосъдието Атанас Славов, председателя на Организация на българските евреи в Израел „Ехуд олей България" Ино Ицхак, Гон Сусана от кибуц „Кфар Аза" и председателят на Организация на евреите в Бьлгария "Шалом" проф. д-р Александър Оскар.

Гон Сусана е един от преживелите терористичното нападение на 7 октомври от “Хамас" в "Кфар Аза" заедно със семейството си - съпругата си Тохар Сусана и 7-месечното им момиченце Шеран. Той разказа за преживяното.

“На 7 октомври се събудих като цивилен гражданин. Взех си пистолета, излязох от къщата. Заедно с още един съсед – видяхме терористи, преоблечени като военен от израелската армия. Жена ми и бебето ни на 5 месеца се скриха в бункера. 32 часа стояха там”, сподели той.

Слово произнесоха и останалите гости на събитието.

“Тази година не е като предишната, макар празничният свещник да е тук пред нас, тази година палим свещници, защото имаме нужда от повече светлина. Нашата традиция ни карат да преживяваме отново и отново събитията, които са ни оформили като народ”, каза Максим Делчев.

„Този празник много евреи по света ще го посрещнат в несигурност и безпокойство. Станахме свидетели на безпрецедентни терористични атаки срещу Израел, които отнеха живота на много хора. Мнозина други бяха отвлечени и съдбата на много от тях остава неизвестна. Ние споделяме тревогите за участта на всички невинни жертви“, отбеляза президентът.

Росен Желязков посочи, че това са празници на семейството, празници, които ни правят хора, и доброто ще победи злото.

“За нас и за нашите приятели от еврейската общност тази година празникът на светлината е обгърнат в мрак и тъга, причинени от изгубените животи и отнетите съдби след терористичните атаки над невинни граждани”, каза кметът на София Васил Терзиев.

След запалването на свещите Рав Йоел Йфрах каза благословии за празника Ханука и молитва за просперитета на България и Израел. Церемонията завърши с изпълнението на химните на двете държави и специално светлинно шоу.

Ханука е празникът на светлината. Той започва на 25-ия ден от месец кислев (ноември-декември) и се празнува в продължение на осем дни. През всяка от осемте вечери се пали по една свещ на ханукията. Този ритуал символизира чудото, с което се свързва повторното освещаване на Втория храм в Йерусалим след победата на макавеите срещу елинистичната династия на Селевкидите през 3597 г. (168 г. пр. н.е.). При влизането си в храма макавеите намират само една каничка с осветено масло. Тя е достатъчна храмовата менора (свещник) да гори една нощ, но по чудо огънят продължава да гори осем, а това е и времето, необходимо за приготвянето на още осветено масло. Затова по време на осемдневния празник се запалват осем свещи – по една всяка вечер.

Снимки: Кристина Минчева/ OFFNews и Надежда Пеева/ БГНЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки