Ето го жилището на Красимир Първанов: Дали му търговска отстъпка за редовен клиент (снимки)

"Не е сериозно да се говори за имоти по 2400 евро кв.м. Тези цени са химера"

OFFNews 27 март 2019 в 09:47 13430 10

Снимка bTV

Бившият заместник-министър на енергетиката Красимир Първанов показа в сутрешния блок на bTV в апартамента си в столичния квартал „Изток”, закупен от „Артекс”, заради който подаде оставка.

Той бе категоричен, че не е ползвал преференциална цена като човек с позиции във властта. За сделката разговарял лично с управителя на "Артекс" арх. Пламен Мирянов.

Фасадата на сградата. Снимки: bTV

Фоайето на сградата

Като човек, закупил втори имот от "Артекс", обаче се поинтересувал дали може да ползва търговска отстъпка.

„Преди 10 години съм купил жилище от същата фирма, което е по-нагоре по тази улица. Всеки ден, отивайки на работа, аз минавах покрай този строеж. И в миналото, и в настоящето – аз имам конкретно впечатление какво извършва този строител. Това ме е навело на мисълта да инвестирам в още едно жилище”, обясни той.

Жилището на Първанов се намира на седмия етаж в луксозната кооперация. Площта му е около 150 квадратни метра, а стойността 240 хил. лв. То разполага с три спални, една от които е със собствена баня, трапезария с кухня. 

„Тази сделка е личен мой акт и няма нищо общо с поста, който заемах до днес. Когато съм правил сделката, това беше реалната цена на това жилище”, допълни той.

Според бившия вече зам.-министър апартаментът не е луксозен. "Има много неща, които са в ущърб на едно квалитетно жилище. Изключително голяма близост до булеварда. Шумът е денонощен - това е булевард Цариградско шосе. Чуй какъв шум. Това няма ден, няма нощ", оплака се той пред водещия Антон Хекимян.

Въпреки недостатъците, избрал жилището, защото било близо до настоящия му дом. Новият апартамент щял да е за децата му. "Сега майка ми живее в "Надежда" и знам какво е. Знам какво означава да я видя от "Изток" до "Надежда". Това е час и половина в трафик."

Първанов не е съгласен, че той е купил апартамента на много по-занижена цена от тази за редовите клиенти. Напротив, той смята, че обявените в медиите пазарни цени от над 2000 евро на кв. м. са "химера". "Няма как в София" да се купува на 2400 евро квадрата. Това просто не е сериозно", убеден е той.

Първанов коментира и скандала с АЕЦ „Белене”, в който е замесено и неговото име. Като шеф на НЕК той пренебрегва решение на тогавашния министър на енергетиката Трайчо Трайков. Заради негово решение се налага България да плати 600 млн. евро на „Росатом”.

„Категорично нямам никаква вина за това. Аз съм комуникирал тогава с ресорния вицепремиер Симеон Дянков. Принципалът тогава отсъстваше, не беше в България. Моето споразумение беше само за отлагане с три месеца”, заяви Красимир Първанов.

Доходи и конфликт на интереси?

Бившият зам.-министър на енергетиката допълни, че от 2011 г. до 2017 г. е развивал "изключително успешен частен бизнес в  енергетиката". „Управлението на тези фирми сега е прехвърлено на лица, които нямат нищо общо с моето семейство. Аз не ги управлявам, но ги притежавам. Това не е конфликт на интереси. Ресорите ми в Министерство на енергетиката нямаха нищо общо с дейността на фирмите”, категоричен е той. Ресорите му в Министерството на енергетиката нямали нищо общо с дейността на тези фирми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11969

10

Denislav Petrov

27.03 2019 в 21:28

150кв. на тая локация .... за 125К евро ... :) .... на кой го разправя това че е нормална отстъпка.

17439

8

мнение от IP

27.03 2019 в 13:09

Както се казва, аз сега на очите си ли да вярвам или на този човек..

12235

7

drashkom

27.03 2019 в 12:01

Как може, човек да е редовен клиент, когато става дума за жилища!! Това да не е магазин за дрехи или домати!

4245

5

rrr11

27.03 2019 в 11:48

След като прегледах клипчето, си мисля че трябва да се върне смъртното наказание. Този най-нагло лъжеше с една самодоволна физиономия. Просто някои хора се самозабравиха . Мислят, че за тях няма правосъдие, а те са някакво по-високо ниво хора, и могат да правят каквото си искат.

20696

4

Новак

27.03 2019 в 11:44

Тези гадове наистина живеят в някакъв паралелен сват, в който всеки има луксозно жилище на ниски цени (за колко ли българи четвърт милион лева е ниска цена?!), всеки има служебен автомобил и успешен бизнес не свързан по никакъв начин с работата му. И това луксозно жилище го има ей така да има някакъв скромен покрив за децата.
Не само крадат ами е нагъл да почне да разправя колко ще им бъде шумно на децата му когато пораснат.
Така ги попържвам, че би трябвало д—тата да ги болят.

4000

3

arvigeus

27.03 2019 в 10:52

Бизнес идея: Купи 2 апартамента на Артекс, като вторият получаваш на преференциална цена. Продаваш втория на близка то реалната цена, и правиш печалба. Купуваш трети апартамент отново на преференциална цена и пак продаваш. Rinse and repeat. Easy money.

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

27.03 2019 в 10:46

АУУУ!! Бедничкия.. Да го съжалиш...
Шум от Цариградско имало!! Силен при това!! Денонощен при това!!
Ми що си си купил там жилище, бе нещастнико? А плачеш сега да те съжаляваме..
И що не си взе жилището от брокерката Иванка, а лично с шефа си си договарял "търговската" отстъпка? Да не е 5-10%, а поне 50%..
И не медиите са обявили цената от 2000 евро кв.м. А СТРОИТЕЛИТЕ нещастнико.. И не в медиите, а в сайтовете "имот бг" и т.н. са обявени ПАЗАРНИТЕ цени..
"Петокласник"??? Много го ласкаеш колега..
Децата в детската градина са по-изобретателни, макар и по-наивни от него в оправданията си..