ЕС дава 18 млн. лева за щетите от наводненията

OFFNews 13 септември 2014 в 16:46 3152 3

Илияна Цанова

България ще получи 6 на сто от стойността на щетите от наводненията като помощ от Брюксел, съобщи пред Дарик вицепремиерът и министър по управление на европейските фондове Илияна Цанова. По думите й все още в апликационната форма не е включено искане и за щетите в Мизия, защото те още не са оценени.

"Апликационната форма е на стойност 302 млн. евро. Тъй като има процедура - трябва да се направи оценка на щетите, тогава да се види дали влизат в едни определени прагове и тогава да се направи апликационната форма. Сумата от 300 млн. е цялата сума на щетите. Ние ще получим около 6% от тази сума като компенсация от Фонд "Солидарност". Надяваме се това да стане в следващите 3 месеца", обясни Цанова.

Това се равнява на около 18 млн. евро.

Министърът посочи, че се работи по възстановяване на плащанията по спрените оперативни програми. В същото време тя подчерта, че с експертни аргументи на този етап не може да обори политическите коментари дали при последното си посещение в Брюксел именно по повод спрените плащания е постигнала успех, или се е провалила.

„Спирайки плащанията, останахме в ситуация, в която не можем да извършваме реално плащания по системата. Задължени сме по бюджет да осигурим това финансиране, така че да можем да плащаме, да обработваме документацията. Това е национално отговорно решение и за мен беше огромна грешка, че въобще спряха тези плащания през февруари. Ако те не бяха спрени, нямаше да сме в тази ситуация на риск от загуба на средства и основната причина за това са спрените плащания", коментира Цанова.

Тя изрази надежда, че 2014 г. няма да е нулева за всички нови оперативни програми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!