Избират двамата кандидати за мястото на митрополит Кирил

Вероника Шербанова 17 ноември 2013 в 09:45 2981 1

Митрополит Кирил.
Митрополит Кирил.

Двамата финални кандидати за мястото на покойния митрополит Кирил ще бъдат излъчени по време на Епархийския събор във Варна.

Общо 13 са кандидатите, желаещи да оглавят Варненската и Великопреславската епархия. Най-младият от тях е на 37 години, а най-възрастният – на 68 години.

Сред претендентите са главният секретар на Светия синод епископ Наум, който е духовен син на дядо Кирил, игумените на Тронския, Бачковския и Роженския манастир – съответно епископите Григорий, Борис и Серафим, управляващият патриаршеската катедрала “Св. Ал. Невски” епископ Тихон, Знеполският епископ Йоан, както и двамата бивши разколници – епископите Инокентий и Яков.

Гласуването за нов митрополит е тайно, с бюлетина, в която се заграждат две от имената. За избрани се обявяват двамата кандидати, събрали гласовете на повече от половината избиратели. Ако никой не е получил необходимия брой гласове или ги е получил само един, то тогава гласуването се повтаря.

Кой от двамата кандидати ще стане Варненски митрополит, ще бъде решено на 24 ноември от патриарх Неофит и синодалните архиереи.

Днес ще се проведе и извънредно заседание на Светия синод заради кончината на Неврокопския митрополит Натанаил вчера.

На заседанието в 15 часа ще бъде избрана дата за опело и погребение след назначаване на Наместник на престола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!