Епископ Сионий донесе мощите на Св. Патриарх Евтимий в храма 'Св. Ал. Невски'

OFFNews 29 юни 2024 в 11:56 1260 1

Епископ Сионий

Снимка БГНЕС

Епископ Сионий

Игуменът на Троянския и Бачковския манастир - епископ Сионий, донесе мощите на Св. Патриарх Евтимий Търновски в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"Те ще бъдат покрити със старинна средновековна плащеница, която е от времето на Светия Патриарх Евтимий. Идват, за да покажат тази духовна приемственост на Българската патриаршия, да благословят, да осенят целия Духовен събор, който ще избере новия Първойерарх, Първосветител на родната ни църква, и да осветят и благословят столичния град", обясни той, цитиран от БНР.

А в 10 часа започна регистрацията на делегатите за Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх.

"Надеждите на цялата Българска Православна църква и на целия български народ в тези дни са облечени най-вече и преди всичко в молитва към Всевишния Бог за това Той да умъдри всички нас, делегатите на събора, да направим избор по сърце, по съвест, избор, продиктуван от Светия Дух", каза архимандрит Стефан, делегат от Троянския манастир.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов