Енерго пази щъркелите от токов удар

OFFNews 14 септември 2016 в 14:11 3764 2

Доставчикът на ток за Северозападна България "Енерго-Про" започна нова кампания за монтиране на щъркелобрани по високоволтовите жици, съобщиха от компанията.

Екипите на компанията са поставили маншони и птицебрани по електропровод 20 kV в село Александрия, община Добричка, с което се гарантира безопасността при прелета на защитения вид в района. 

По време на есенната миграция на щъркелите, която обикновено започва в края на август, голям брой птици се струпват на ята по електрическите стълбове за почивка и нощувка. За да бъде опазен животът им, съоръженията се обезопасяват чрез монтиране на различни предпазващи средства, които не позволяват възникване на късо съединение при контакт на птиците с части от електропровода под напрежение.

Предпочитаните от птиците участъци за кацане по време на прелет се променя сезонно, което ги прави трудни за прогнозиране. Затова от варненското енерго си сътрудничат с природозащитните организации, които следят маршрута на птиците и посочват местата, където е необходимо обезопасяване на електрическите стълбове.

През България минава Виа Понтика - най-големият миграционен поток на птици от Европа към Африка.

През последните години от "Енерго-Про" са монтирали стотици платформи за щъркелови гнезда в Североизточна България. През следващите няколко години ще бъдат монтирани нови 1000 такива. Голяма част от тях ще са в района на Дуранкулак и Шабленското езеро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови