Quantcast

Щъркел долетя посред зима в шуменско село

OFFNews Последна промяна на 26 януари 2016 в 15:18 5406 5

щъркел

Снимка Дарик

Щъркелът се чувства добре в снеговете

В най-студеното време през зимата щъркел даде надежда на жителите на шуменското село Илия Блъсков, че пролетта е вече близо. За изненада на всички от няколко дни едно от щъркеловите гнезда в селото вече си има обитател, съобщи "Дарик радио".

Щъркелът се появил по време на най-студените дни от месеца и се настанил в гнездо на един от ел. стълбовете в близост до малката река, която преминава през селото. „Вече няколко дни е тук и дано да е някаква хубава поличба за нашето село", каза кметът на селото Васил Василев. Той разказа, че в селото има общо пет щъркелови гнезда, но никой не помни щъркел да е идвал толкова рано през годината, в сурово зимно време.

„Щъркелът се храни тук, намира си нещо в храната, но и ние ще му помагаме, за да може да е жизнен и да оцелее в студените дни", допълва Василев.

Никой не може да каже дали щъркелът е останал тук и не е отлетял на юг през есента или се е върнал по-рано. Според някои това е същата птица, която шуменци забелязаха в кв. „Дивдядово" в края на миналата година.

От РИОСВ-Шумен казват, че щом птицата не бедства, институциите няма какво да направят, а и не бива излишно да стресират животното. „Щъркелите издържат до минус 20, минус 30 градуса, затова студеното време не е проблем, проблем е ако не може да си намери храна", обясни Деян Спасов - експерт „Биологично разнообразие" към шуменската екоинспекция.

В село Илия Блъсково се радват на подранилия предвестник на пролетта и с усмивка казват, че на 1 март няма да се накичат с мартеници, защото вече са видели щъркел.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.01 2016 в 16:50

хъмпти-дъмпти, прави впечатление, че любимата ти обида е свързана предимно с индобългарския етнос:
"Щом гнусният мангал иска да се замеряме с членове"
"Ей на, гнусния мангал "няма име" е окей"
"ти да не би да си с мангалски корени"
Много болезнена фиксация и неосъзнато подсексуално влечение. Бих казал, че случаят е направо клиничен.
Но бихме могли да го направим и сексуално-криминален, защото ти членовете на НК ги имаш за обикновени "пениси" видно от изказванията ти досега. Особено 150 и 151
Та изразяваш желание да се пробваш ли?
И ако да, мога да ти предложа "бърза процедура".
Нещастна тролска курво прокопиевска!

26.01 2016 в 16:33

не, само мангалите като тебе.

26.01 2016 в 16:23

Ти така ли правиш? Ставаш в съботната сутрин в 6:37 и почваш да трепеш щъркелите в снега? А дежурно мекеренце?

26.01 2016 в 15:56

точно. бий емигранта.

26.01 2016 в 15:48

Бежанец. От Африка.