ЕМКО: 4 г. задкулисната власт и висши магистрати в България опитват да овладеят оръжейната индустрия

Изпълнителите на ''българския Новичок'' може и да се от ГРУ, но няма съмнение, че подбудителите и поръчителите са в България, пишат от оръжейната компания на Емилиян Гебрев

OFFNews Последна промяна на 27 април 2021 в 11:53 5245 0

Снимка Архив

Оръжейната компания ЕМКО на бизнесмена Емилиян Гебрев потвърди автентичността на документите, публикувани вчера от разследващата организация Bellingcat, във връзка с разкритията на чешкото правителство за участието на агенти на руските специални служби в терористични действия на територията на Чехия. По-рано този месец разследващото издание "Респект", Прага, свърза взривовете в местен военен склад през 2014 г. с опит на Русия да провали сделка на Гебрев с Украйна.

В прессъобщение до медиите днес от ЕМКО пишат:

"В публикация от 26 април 2021 г. разследващата организация Bellingcat представя нови факти и обстоятелства около терористичната дейност на агенти на ГРУ в Чехия, България и Великобритания. Особено актуално е потвърждението, че няма връзка между взривовете в Чехия през 2014 г. и търговските отношения на ЕМКО по направление Украйна. Това ние не сме преставали да твърдим. За да бъдем пределно ясни, потвърждаваме, че публикуваните от Bellingcat документи са истински. Те са част от документален обмен в периода 2014-2015 г. и свидетелстват за следното:

1. Първо, в писмо до ЕМКО от 3 октомври 2014 г., т.е. само 13 дни преди взривовете, чешките партньори от “Imex”, настояват ЕМКО да представи план за изнасянето на своите муниции от техните складове. В противен случай ще продадат материалите. Заявяват, че имат клиенти за въпросните материали, които искат да закупят имуществото на ЕМКО. Не се споменава кои са клиентите.

2. Второ, писмо от ЕМКО до “Imex” от 7 октомври, т.е. 9 дни преди взривовете, в което ЕМКО заявява на “Imex”, че не възнамеряваме да продаваме своето имущество никому. Предлагаме ако “Imex” не може да продължи складирането на имуществото, тази услуга да бъде поета от друга чешка компания.

Тези два документа се потвърждават факта, че във времето преди, около и след взривовете ЕМКО не е имал намерение да мести боеприпасите или да ги продава някому. Напълно се опровергава и версията, че е предстояло транспортиране на стоката в България. Още по-невероятна е версията, че взривът е бил заложен и планиран да стане в България.

3. Трето, писмо от “Imex” до ЕМКО от 4 ноември, т.е. вече 20 дни СЛЕД взривовете. Важно, наред с други обстоятелства в това писмо е потвърждението, че количествата боеприпаси на ЕМКО преди и след взривовете са едни и същи, т.е. те не са били взривени. Това лесно се установява при сравнение на количествата съответни боеприпаси от Документи №1 и №3."

"Тези три документа са част от цялостна преписка, която би трябвало да разсее всякакви твърдения относно както намеренията на ЕМКО, така и че целта са били именно мунициите на ЕМКО. Според писмената позиция на чешката страна при взрива на 16 октомври няма унищожени муниции на ЕМКО. Дали това е така ние не можем да знаем, защото никога след взривовете не сме били допуснати до нашето имущество, не знаем дали нещо от него е било унищожено и какви количества", пишат днес от ЕМКО и заявяват, че "засега единственият неопровержимо доказан факт, свързващ терористичните актове в Чехия през 2014 г., в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г., е участието в тях на едни и същи агенти на руските специални служби, Отряд 29155 на ГРУ".

От ЕМКО прогнозират, че "вероятно предстоят и нови разкрития и разследвания за тяхната дейност. В частност, липсват отговори на въпросите около взривовете във ВМЗ Сопот на 21 март и 15 април 2015 г., които по онова време бяха квалифицирани от официалните български органи като „саботаж“. Тези взривове също нямат нищо общо с ЕМКО".

"Полемиката около терористичния акт в Чехия поражда и внушението, че едва ли не е оправдано някой да взривява и убива, при това на територията на ЕС и НАТО, заради напълно законната подкрепа за украинския народ в неговата отбрана против агресията - се казва още в прессъобщението. - Не е вярно, че ЕМКО е отричала търговски отношения с Украйна. Това, че не сме го тръбели е съвсем друг въпрос. В периода на конфликта ние сме имали само един договор за доставка на боеприпаси, който е бил нищожна част от международната помощ за Украйна. Износът е бил извършен директно от България, като материалите са изцяло произведени от няколко български фирми, вкл. от ЕМКО. Този договор е бил напълно легален в ЕС, преминал е цялата разрешителна процедура на тогавашното българско правителство в самия край на 2014 г. и е бил само частично изпълнен до края на февруари 2015 г., с прилагането на Минските договорености."

ЕМКО отново категорично отрича, че имуществото на фирмата във взривените складове в Чехия тогава е имало нещо общо с отношенията на ЕМКО с украинската страна.

"Стои без отговор обаче принципният въпрос: защо трябва ЕМКО да влиза в диалог с чешкия премиер и с чешкия президент? Няма ли власти в България, които би трябвало да знаят в детайли всичко което се произвежда и изнася от България като военна продукция? Нима именно те не са издали всички разрешения по въпросния договор и освидетелствали експедицията към съответната дестинация? Защо трябваше ЕМКО да приканва властите да се запознаят с наличните документи? Нима българските власти не са си говорили с чешките по тези въпроси? Нима България и Чехия не са съюзници в НАТО е ЕС?

Причините очевидно са други. И те се крият във вече 4-годишните опити на задкулисната власт, на представители на изпълнителната власт и висши магистрати в България да овладеят ключови активи на българската оръжейна индустрия", се казва в позицията на ЕМКО.

"Благодарим на медиите, че проявяват интерес към разкриването на истината. Извиняваме им се, ако не сме отговорили на всички техни очаквания за информация. Но ЕМКО не е разследващ орган и не може да извърши пълноценно разследване. Ние сме сред данъкоплатците, които издържат своята държава, за да ни помага и пази от посегателства. Българската държава очевидно се проваля в това отношение - пишат още от оръжейната компания. - Мълчанието на българските власти по случая с терористичния акт срещу 3-ма български граждани през 2015 г., или т.нар. „български Новичок“, отказът им да сътрудничат с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), отказът даже да направят запитвания до руската страна относно идентичността на обвинените в България 3-ма руски граждани, всяческите им опити да бъде саботирано разследването, да бъде забавяно, спирано и пращано то в глуха посока, говорят сами за себе си. Както сме заявявали и преди, основната причина е, че следите стигнаха твърде високи етажи на властта в България, което съвпада и с продължаващите вече 4 години открити опити да бъде овладян бизнесът на ЕМКО. Изпълнителите на „българския Новичок“ може и да се от ГРУ, но няма съмнение, че подбудителите и поръчителите са в България."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови