"Електронното гласуване е опасно, хакери може да го фалшифицират"

OFFNews 17 октомври 2015 в 19:17 4569 17

Валери Найденов.

"Електронният вот може да се фалшифицира по 1000 начина от всякакви хакери по света и у нас. Естествено, че най-силните козове са в играчите, които държат сървърите. Кои са те? Ами властите, разбира се. Ако пожелаят няма да паднат от власт още 100 години".

Това заяви пред БНР журналистът Валери Найденов.

Той даде пример с Естония, която според него е единствената държава, която използва ел. гласуване, което е било обявено за несигурно от Мичиганския университет.

"Не забравяйте, че купуването и продаването на гласове може да стане отживелица като лъка и стрелата. Това е положението", допълни Найденов.

Неговият колега Румен Леонидов изтъкна, че гласуването по интернет "е в полза на демократично мислещите модерни българи, които утре ще дишат в България и за България. Утре, когато нас няма да ни има".

"То е и единствената алтернатива на досегашната порочна практика протоколите и бюлетините на ЦИК да се разнасят с чували, а понякога и да се губят и да бъдат изхвърляни до кофите за боклук", каза той.

Леонидов добави, че то ще излезе и по-евтино от хартиените бюлетини, и по-демократично, защото "то дава право и възможности на гражданите да участват при решаване на местните противоречия между управляващи и управлявани".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!