Експертизата: Не ваксината, а вирус е убил бебето от Стара Загора

OFFNews 07 февруари 2014 в 15:14 10694 3

Снимка Личен архив

3-месечният Павел, който почина след ваксинация.

Няма лекарска грешка. Причината за смъртта на 3-месечния Павел, ваксиниран въпреки вирусното си заболяване, е бързото и тежко протичане на болестта.

Това става ясно от обявените днес резултати от експертизата след направената аутопсия на детето, починало на 24 януари в Стара Загора. Информацията бе публикувана първо от майката на момченцето Павлина Стефанова във Фейсбук дневника й.

“Представената ни хистология няма данни за постваксинални усложнения. Хистологичните препарати доказват фудроянтно (бързо и злокачествено) протичане на тежка вирусна инфекция”, информира проф. д-р Петрана Чакърова, изпълнителен директор на болницата “Проф. д-р Стоян Киркович” АД.

Според нея, има данни, че бащата на детето също е бил с подобен вид инфекция, което е създало предпоставки за контакт на починалото бебе с инфекцията на родителя.

„Това е пълен абсурд. Съпругът ми беше напълно здрав. Ходил е на лекар само когато е започвал работа и му е било необходимо медицинско“, коментира Павлина Чакърова.

Дифинитивно заключение по случая ще бъде дадено след получаване на тези високоспециализирани изследвания, които предстои да бъдат извършени в референтна лаборатория. За тяхното провеждане е запазена кръв и друг биологичен материал.

За да се разсеят съмненията и притесненията на останалите майки, на които предстои да имунизират децата си ще бъде извършена и високодиференцираната реакция, наречена полимеразна верижна реакция, която ще докаже вида на вирусния причинител, каза още д-р Чакърова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!