Експерт: Източвайте водата, като се върнете от море, Легионела може да дебне в тръбите

Бактерията не се разпространява от климатиците, обясни проф. Кантарджиев

OFFNews 23 август 2019 в 08:55 27188 2

Бактерията Легионела, която според британски публикации е причинила смъртта на двама англичани след почивка в Слънчев бряг, може да се появи във всеки дом. 

Микроорганизмите се зараждат във водопроводите, ако не се ползват няколко дни и водата е застояла, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по Нова тв. По думите му благоприятната температура за размножаването на Легионела от 22 до 34 градуса.

Съветвам хората, когато се връщат от море, да източват водата няколко минути и да не присъстват в помещението, заяви проф. Кантарджиев.

В Европейския съюз за миналата година са регистрирани 11 343 болни от легионерска болест, 700 от тях са починали. Около 7,5% е смъртността при една тежка лятна пневмония, каквато е причинената от легионелата, уточни експертът. 

Мит е, че бактерията може да се разпространи чрез съвременните климатици, обясни още проф. Кантраджиев. 

Вчера от Министерството на здравеопазването информираха, че пробите, взети от конкретния хотел в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни.

Хотелите в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ ежегодно подлежат на планов и извънпланов (по сигнали) контрол от РЗИ – Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели.

От ведомството припомниха, че в случай на съмнение за Легионерска болест на територията на страната, Регионалните здравни инспекции издават предписания с конкретни противоепидемични мерки. 

Съгласно правилата на работа на Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet), в която България членува, цялата информация по отношение на заболелите лица, както и резултатите от проведените изследвания на хора и среда, са конфиденциални.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

24.08 2019 в 00:17

Не знам къде колко е студена водата. Знам само за софийската. Тя целогодишно е 12 градуса.
В сградните инсталации и в плитко закопаните тръби естествено се стопля. Но ако има инсталации с непрекъснато водно охлаждане, те я източват, и я държат студена.
Не е истина как е измръзвал лазер на територията на Медицинската академия, в лято горещо като сегашното.