Екозащитници искат публичен избор на съдиите, които ще решават за Пирин

OFFNews Последна промяна на 10 август 2018 в 14:51 1305 1

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" настоява за публичен избор на съдиите от 5-членката на ВАС, която ще гледа делото за решението за Пирин. 

Природозащитниците се обрнаха към Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателя на Върховния административен съд (ВАС) с молба да предприемат тази публична процедура.

Днес е последният ден от законовия 14-дневен срок, в който може да бъде обжалвано решението на тричленния състав на ВАС от 30 юли, което отмени промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, приети от Министерския съвет в края на миналата година.

От коалиция „За да остане природа в България" отбелязват, че разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт се извършва на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение, съобразно поредността на постъпването им. В приетата от ВСС "единна методика по приложението на принципа за случайно разпределение на делата" правомощието за разпределение на делата обаче е предоставено на административните ръководители на съдилищата, без да е предвиден публичен контрол. Поради това често се твърди, че съставите са манипулирани.

Природозащитниците са категорични, че не трябва да бъде поставяно под съмнение случайното разпределение на това дело, към което има висок обществен интерес, и по този начин да бъде нарушено правото на справедлив съдебен процес на двете страни.

Тяхното искане е всички съдии от петчленния състав на ВАС да бъдат определени на случаен принцип в присъствието на журналисти и IT експерти.

"Припомняме, че решение за подобна мярка няма да бъде прецедент, тъй като подобно бе взето по едно от делата срещу Цветан Цветанов за отказано използване на специални разузнавателни средства, за което на две инстанции той получи ефективни присъди", се посочва още в позицията на „За да остане природа в България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови