Екоминистърът разпореди проверка укривана ли е информация за замърсяването на Варненското езеро

OFFNews 26 януари 2021 в 11:37 1261 0

Екоминистърът Емил Димитров разпореди проверка за това дали е имало укриване на информация за замърсяването на Варненското езеро. 

Канализационната тръба, която предизвика тежко замърсяване на Варненското езеро през миналата година, вчера отново се спука. Изграждането на тръбата, минаваща под езерото е започнало 2009 г. от гръцка фирма с българо-датски надзор. Бе пусната в експлоатация през 2011 г., а гаранцията й е изтекла миналата година. През май 2020 г. започна ремонтът на тръбата.

Проверката е възложена на екоинспекцията във Варна и на Басейнова дирекция "Черноморски район".

"Тя трябва да установи и кои са длъжностните лица от ВиК-Варна, които в продължение на 10 дни не са информирали контролните органи за констатирани аномални показания в приборите отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС-Аспарухово на 15 януари 2021 г.", добавиха от МОСВ. 

От екоминистерството съобщиха, че Димитров е наредил контролните органи до края на седмицата да му докладват за констатациите от проверката, включително и за степента на замърсяването и анализа на резултатите от водните проби, взети от РИОСВ и БДЧР на 25 януари 2021 г., веднага след получаването на уведомление от община Варна за аварията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови