ЕК подкрепи създаването на газов хъб в България

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2015 в 17:55 5034 5

Европейската комисия подкрепи създаването на газов хъб в България след спирането на проекта „Южен поток“. Това заяви зам.-председателят на ЕК по енергийния съюз Марош Шефчович след срещата си с премиера Бойко Борисов.

ЕК подкрепя създаването на газови хъбове. Разбира се, това трябва да стане прозрачно и според законодателството на ЕС, посочи Шефчович.

За създаването на хъб в България обаче, трябва да се направят още много неща. Зная, че българският премиер е готов да изследва различни възможности, ние сме готови за принос в тази посока, подчерта той.

Ще създадем двустранна работна група, където ще работим заедно за това какъв да бъде новият генерален план за производство и потребление на енергия и като цяло за енергийната ситуация в България, каза Шефчович. 

Писмо с предложение за създаване на газов хъб в България беше изпратено в Брюскел от кабинета в средата на декември, след като на 1 декември руският президент Владимир Путин обяви спирането на проекта „Южен поток“.

Според предложението на правителството създаването на газов хъб ще бъде финансирано от Европейския съюз.

Шефчович изтъкна, че ако се стигне до изграждането на газов хъб, който може да събира и разпределя газ от „Хан Аспарух“, „Терес“, „Силистар“ и други източници, всичко ще бъде съгласувано по най-прозрачния начин с ЕК, посочи Бойко Борисов.

Искаме на базата на европейското законодателство да изградим своите газови мрежи. Това ще гарантира, че по Плана „Юнкер“ може да бъде изграден нов тип газова диверсификация, допълни Борисов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.01 2015 в 10:15

След като няма да минава през нас печеливша инвестиция ЕК ни дава един хОй, тъй де хъб.

Очаквано.

Сега оная лелка, дет се прави на вицепремиер по институционалните политики и европейските въпроси /или май бе обратното/, ще ни обясни къв невероятен успех сме постигнали, а този хОй е лична победа на ББ. Тиквата вече ще говори за магистрали, тунели, спортни зали и този хОй.

Честито.

13.01 2015 в 02:37

Аз предлагам без други източници, е може по изключение с Румъния да делим тръба, а руския газ да го продават на Китай или ако искат на Монголия.

12.01 2015 в 22:05

"...газов хъб, който може да събира и разпределя газ от „Хан Аспарух“, „Терес“, „Силистар“ и други източници..." - каза Шефчович и замина за Москва.
Я да видим сега кои ще да са "другите източници"?

12.01 2015 в 19:32

Другарю Пляк,според европейското законодателство-означава 3-ти пакет;сиреч твоите работодатели от мацква да не се объркат и пак да точат лиги(а подсещането е и за нашите политик-корумпета,за които няма никакви политически принципи и правила,стига да има келепирец).

12.01 2015 в 19:06

Превод в ефир за кретеноидните гробари и "велики реформатори":

"според законодателството на ЕС" - наши фирми ще са изпълнители и доставчици при изграждането, наша фирма ще поеме контрола след това!

аре тролове...работете хахахахх