ЕК подкрепи създаването на газов хъб в България

OFFNews 12 януари 2015 в 17:55 5681 5

Европейската комисия подкрепи създаването на газов хъб в България след спирането на проекта „Южен поток“. Това заяви зам.-председателят на ЕК по енергийния съюз Марош Шефчович след срещата си с премиера Бойко Борисов.

ЕК подкрепя създаването на газови хъбове. Разбира се, това трябва да стане прозрачно и според законодателството на ЕС, посочи Шефчович.

За създаването на хъб в България обаче, трябва да се направят още много неща. Зная, че българският премиер е готов да изследва различни възможности, ние сме готови за принос в тази посока, подчерта той.

Ще създадем двустранна работна група, където ще работим заедно за това какъв да бъде новият генерален план за производство и потребление на енергия и като цяло за енергийната ситуация в България, каза Шефчович. 

Писмо с предложение за създаване на газов хъб в България беше изпратено в Брюскел от кабинета в средата на декември, след като на 1 декември руският президент Владимир Путин обяви спирането на проекта „Южен поток“.

Според предложението на правителството създаването на газов хъб ще бъде финансирано от Европейския съюз.

Шефчович изтъкна, че ако се стигне до изграждането на газов хъб, който може да събира и разпределя газ от „Хан Аспарух“, „Терес“, „Силистар“ и други източници, всичко ще бъде съгласувано по най-прозрачния начин с ЕК, посочи Бойко Борисов.

Искаме на базата на европейското законодателство да изградим своите газови мрежи. Това ще гарантира, че по Плана „Юнкер“ може да бъде изграден нов тип газова диверсификация, допълни Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови