Ефективно управление на отпадъците – ключът към чиста околна среда

OFFNews 15 февруари 2024 в 13:31 310 0

Рециклиране

Снимка Г.Д

В ера, белязана от масова индустриализация и постоянна тенденция за разрастване на световното население проблемът с управлението на отпадъците започва да тежи със съвсем различна сила.

През последните години се произвеждат годишно по около два милиарда тона твърди битови отпадъци, от които близо ⅓ не се управляват по безопасен за околната среда начин. Изследванията показват, че след приблизително 25 години генерираният отпадък в глобален мащаб ще се увеличи с цели 70%. На фона на това 93% от отпадъците в страните с по-ниски доходи се изхвърлят на открити сметища.

Всичко това очертава обстановка, подтикваща към вземане на мерки в международен мащаб и въвеждане на редица регулации за оптимизация на процесите по справяне с произведения от човешката дейност боклук.

За да бъдат успешни те, обаче, е необходимо проблемът да бъде осъзнат на всички нива. Затова днес поставяме акцент върху важността на правилното менажиране на отпадъците, с цел да бъде изведен въпросът от тривиалното и да му бъде отдадена нужната значимост за бъдещето на планетата.

Какво означава “управление на отпадъците”

Това е нормативно регламентирано понятие, което се използва за означаване на всички манипулации, осъществявани за събирането, превозването, неутрализирането на вредното въздействие и оползотворяването на отпадъците.

Към управлението спада и извършваният контрол над тези дейности и осъществяваните операции след закриване на площадките, където са били поставени съоръженията за третиране на отпадъци.

Оползотворяването може да бъде под различна форма - използване на отпадъка като източник на енергия, , , рециклиране - пречистване, регенериране, както и размяна или съхраняване на материала до извършване на съответната операция по оползотворяване и др.

Защо е важно отпадъците да се управляват ефективно

Неефективното управление на отпадъците е свързано със следните рискове:

⦁ Замърсяване на околната среда;
⦁ Намаляване на биоразнообразието;
⦁ Риск за здравето на човека;
⦁ Разхищаване на невъзобновими ресурси;
⦁ Климатични промени;
⦁ Икономически загуби.

Неправилното менажиране на отпадъка може да доведе до тежки екологични и здравни последици.

Изключително вредни в този аспект практики са изхвърлянето на отпадъци на открито и тяхното изгаряне. При тях може да се отделят значителни количества токсични вещества и замърсители във въздуха, водата или почвата и така да се повиши опасността за природата и здравето на хората.

Подобни практики способстват за нанасяне на щети на околната среда и човека, замърсяване на водоизточниците и ерозиране на почвата. Негативният ефект се търпи не само от хората, но и от животните, растенията и цели екосистеми.

Освен това неефективното управление на отпадъци от изходни продукти, в които са били вложени невъзобновими природни ресурси, води до загуба на ценни материали, което изостря недостига на ресурси и повишава натиска върху добива.

Неадекватното справяне с отпадъците в този контекст може да резонира в значителни икономически вреди, произтичащи от пропуснатата възможност за максимално оползотворяване на ресурсите.

Вредите върху екосистемите и природните ресурси повлияват пряко върху първичния икономически сектор, в рамките на който се генерира продукция от екзистенциално значение.

Неправилните практики за справяне с отпадъците също допринасят за негативните климатични изменения чрез отделяне на парникови газове, които задържат топлина в атмосферата и заемат главна роля като един от факторите за глобалното затопляне.

Значение на рециклирането за устойчиво управление на отпадъците

Според легалното определение, рециклирането е дейност, която цели да възстанови или възобнови качествата на съответния материал като суровина. Т. е. отпадъкът да се превърне в материал, който да може да се използва отново, независимо дали ще е според първоначалното му предназначение.

То има ключова роля в ефективното управление на отпадъците и постигане на едно по-зелено бъдеще. Чрез събирането, обработването и превръщането на отпадъка в годен за употреба продукт се намалява нуждата от добиване и произвеждане на нови материали. Освен това така се редуцира и количеството отпадък , тъй като рециклираният такъв не отива в депата.
Рециклирането, спестява енергия и съхранява важни природни ресурси, които Земята ни предлага в ограничени количества.

Да вземем за пример рециклирането на черни метали.

Отпадъците от черни метали като стомана и чугун са с най-голямо тегло в категорията на твърдите битови отпадъци. Такива материали се откриват в стоки за дълготрайна употреба като домакински уреди, мебели, гуми като големи количества се използват в производството на автомобили, кораби и локомотиви.

Тези материали се добиват от невъзобновими източници, което означава че ресурсът им е ограничен Освен това за добиването и обработката на метални руди се използва значителен ресурс и енергия.

От друга страна рециклирането на отпадъци от черни метали редуцира използвания свеж ресурс, тъй като не се налага нов добив и производство. Използва се по-малко енергия за преработката и се намалява количеството вредни газове, освободени в атмосферата от конвенционалната продукция на черни метали.

На практика тези материали са изключително трайни и би било чиста икономическа загуба, ако просто бъдат изхвърлени в някое депо и така техният жизнен цикъл приключи.

Заключение - каква е нашата роля

“Редуцирай, използвай отново, рециклирай” това е мантрата, която стои в основата на устойчивото управление на отпадъците. Тя събира в едно три основни политики за справяне с проблема - намаляване на количеството генериран отпадък, увеличаване на дните употреба на материалите и преработка на отпадъка за превръщането му отново в годна за употреба суровина.

Когато те не са възможни се преминава към оползотворяване. Осъществяват се специфични процеси като анаеробно разграждане, пиролиза и др., при които се произвежда енергия или суровина при съответното усвояване на отпадъка. Когато и то не може да бъде извършено, се преминава към обезвреждане чрез депониране или изгаряне.

Ако последните две практики не могат да бъдат имплементирани в живота на обикновения човек, то първите 3 налагат полагане на усилия както от бизнеса, така и от всяко едно домакинство.

Несъмнено една от първите стъпки, които може да се предприемат, е разделно събиране и изхвърляне на битовите отпадъци. Важни са обаче и действия като редуциране употребата на материали за еднократно ползване, увеличаване на дните на употреба на материалите, ориентиране към продукти с рециклируеми опаковки и други по-устойчиви решения.

Бизнесите могат да имат значим принос чрез оптимизиране на процесите за събиране и изхвърляне на отпадъци, партньорство с компании за рециклиране за осигуряване на ефективно управление на отпадъците и насърчаване на общността към усилия за опазване на околната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика