Една легенда се приземи завинаги! …Може би (снимки)

Боян Георгиев 19 декември 2015 в 11:32 14811 18

Една легенда се приземи завинаги! …Може би

Снимка Боян Георгиев

52 години и 35 дни след първия си полет в българското небе, самолетът-легенда МиГ-21 се приземи завинаги. Последната задача беше изпълнена в петък в авиобаза Граф Игнатиево с два бойни МиГ-21бис и един учебно-боен МиГ-21УМ, пилотирани от кап. Стайков, кап. Димитров, майор Джуров и командващи ВВС генерал-майор Румен Радев.

След кацането самолетите преминаха през воден салют и бяха посрещнати с общ строй от състава на авиобазата, в присъствието на бивши командващи на ВВС, пилоти и техници ветерани. Състоя се и кратка церемония, в която зам.-командирът на авиобазата полк. Петров и генерал Радев изразиха благодарност към самолета и хората обслужвали и летели на МиГ-21. Пилоти и техници имаха възможност да се разпишат върху фюзелажа на специално подготвен МиГ-21бис.

Общо 226 самолета от 9 модификации са били в нашето небе след първия полет на 12 ноември 1963 г. изпълнен от майор Бедрозов на летище Граф Игнатиево. Самолетът е основен за родните ВВС в продължение на 25 години, като има периоди, в които се експлоатират над 160 самолета едновременно. Пилотите и техниците преминали през школата на МиГ-21 са хиляди. От началото на новия век МиГ-21 от модификацията ,,бис” бяха верен помощник на по-големия брат МиГ-29, който често оставаше на земята. Самолетът участва в почти всички проведени в България международни учения, като може да се похвали с успехи срещу модерните F-16C и F-15C. Въпреки старата технология, с подходящи тактики малкият самолет е трудно забележим на радарите и често изненадва ,,врага”.

След като през 2011 г. на последните останали МиГ-21бис изтече назначеният от производителя 30 годишен ресурс, той беше удължаван няколко пъти, като за последно това стана през 2014 г. на отговорност на Командването на ВВС. Рискът при ново удължаване обаче е вече прекалено голям и ветеранът трябва да отиде в заслужена пенсия.

Все още обаче, няколко самолета ще продължат да се водят на въоръжение като военно-временен резерв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!