Русия поискала 1.5 млн. евро за ремонт на един изтребител

OFFNews 27 ноември 2015 в 16:45 1472 0

Снимка Юлиан Христов/OFFNews

Двигател на изтребител.

Русия е поискала над милион и половина евро за ремонт на един изтребител“, обяви пред журналисти шефът на дирекция „Инвестиции в отбраната” към MO Венцислав Цанов.

По-рано днес парламентът ратифицира подписаното на 22 октомври споразумение между България и Полша за ремонт на изтребителите МиГ-29.

Според Цанов за същите летателни часове (350 часа) поляците са предложили много по-добри условия. За сравнение цената, която поляците са предложили на България, е 1.023 млн. евро на двигател.

Той беше категоричен, че при един евентуален инцидент с изтребителите, отговорността трябва да се поеме от Полша.

„Отговорността за качеството на ремонта е полският орган по качеството. Те имат собствена нормативна база, над 220 документа, регламентиращи начина на ремонт и сертифициране на летателната годност на техните самолети и двигатели“, обясни още Цанов.

Според неговите думи поляците ще ремонтират нашите МиГ-ове по същия начин, по който ремонтират и своите. Той обаче отказа да уточни с какви части ще се ремонтират изтребители, руски или полски.

„Няма никакво значение. За нас е важно след ремонта да имаме сертификат, издаден от полската държава“, категоричен е Цанов.

Директорът на дирекция отказа да обясни и защо е отказът на управляващите да разпространят договора с Полша. "Самата комуникация, самото транспортиране. Самото място на кацане и излитане. Това са неща, които не могат да бъдат публикувани", каза Цанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови