Един добър хакер в света на търговията

За първата работа и следващите мечти – разказва един от практикантите в Lidl

OFFNews 13 април 2023 в 11:28 6323 0

Светослав Ангелов

Снимка Lidl

Светослав Ангелов

Светослав Ангелов е в 12-и клас, когато решава, че лятото ще работи. „Исках да придобия нови знания и опит и да запълня времето си с нещо ползотворно, а лятната ваканция беше идеалното време за това. Знаех също, че ще е добра подготовка и за бъдещи кариерни възможности“, спомня си той.

Така решава да кандидатства за практикантската програма на Лидл България. Всяко лято, включително и това, компанията дава възможност на ученици от цялата страна в 11 и 12 клас, навършили 18 години, да работят в нейните магазини в рамките на 2 месеца.

На пръв поглед търговията е далеч от интересите му – вълнува се от киберсигурност и етично хакерство, иска да стане ИТ специалист и определено има афинитет към езиците – на 18 години вече говори 4 – английски, немски, френски и испански. Амбицията му да учи нови неща и да открива нови възможности обаче надделява. „Интересно ми е как се случват процесите в голяма международна компания. Видях, че има и потенциал за развитие. Затова избрах Lidl“, казва той.

Първото му голямо предизвикателство като практикант е да смени гледната точка – от клиент да стане служител. „Това, че пазарувам в Lidl и познавам компанията като клиент много ми помогна да приема новите си отговорности“, спомня си той. За да се впише в работния процес обаче, най-много му помага екипът. „Това най-много ми хареса в моята първа работа – можех изцяло да се доверя на моите колеги“, обяснява Светослав. Има до себе си и ментор, отговорен за неговото обучение. „Изключително лъчезарна личност, която ме научи на увереност и практичност и още повече ми помогна да се интегрирам“.

Практикантската програма на Lidl показва на младите как работи търговията – те се грижат за подредбата на стоката, помагат на клиентите и много други неща. Най-ценното обаче е, че ги учи да бъдат самостоятелни, да управляват времето си, да приоритизират задачите и да работят в екип. Същото се случва и със Светослав. „Това, което най-много се промени в мен, е разбирането и отношението към клиентите и техните нужди. Да виждаш и оценяваш дадена ситуация от различни гледни точки е едно от най-важните умения, които придобих.“

Освен нови знания и умения, получава и първата си заплата. С част от нея си купува нов лаптоп – с по-добри технически параметри, за да е още по-ефективен при създаването на програми. А това ще му се налага все по-често, защото вече е първи курс, специалност „Информационни системи“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Това лято отново не мисли да скучае – ще кандидатства за стажантската програма на Lidl. Харесал си е и конкретен проект, по който да работи – оптимизация на дигитални търговски споразумения. „Искам да опозная в детайл колкото се може повече процеси, така че да мога да откривам потенциални възможности за подобрения и разбира се, да мога да предложа решения“, обяснява Светослав.

Това е в основата и на интереса му към киберсигурността и етичното хакерство. Убеден е, че с масовата дигитализация във всяка сфера, нуждата да подобрим защитата си в интернет средата е все по-належаща. „Честите кибер атаки през последните години повдигат въпроса за стабилността на една компания в дигитално отношение. И тук на помощ идват добрите хакери“, казва той – „хората, които проникват легитимно в една система, за да открият нейните уязвими места и на тази база след това да подобрят защитата“.

Като такъв си се представя един ден и самият той – човекът, който влиза на дълбокото, за да опознае най-малкия детайл, намира слабите страни и ги превръща в силни.

Повече за тазгодишното издание на практикантската програма на Lidl може да намериш тук.

Публикацията е част от партньорство между OFFMedia и Lidl.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки