Е-системата на МОН доведе училищата до брутален дигитален стрес. Виновните да получат дължимото!

Александра Маркарян 14 септември 2022 в 12:29 18822 0

Д-р Юлиян Петров, председател на синдикат

Снимка Синдикат Образование

Д-р Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

Националната електронна информационна система за  предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) е "твърде несъвършена" и доведе до "брутален дигитален стрес" в началото на учебната година. Нека виновните да получат дължимото - призова синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" днес, ден преди първия учебен ден.

Повече от седмица седмица редица директори и учители споделят за множеството бъгове в системата, за която са платени 4,5 милиона лева по проект с пари от държавата, в която трябва да въвеждат редица данни и която от тази година заменя досегашните хартиени дневници с електронни. В нея се въвеждат данни за децата и учениците; детските градини и училищата; педагогическия и непедагогическия персонал с техните степен на образование, квалификация и норма на заетост.

Темата повдигна публично на 8 септември директорът на софийското 107-мо училище Данко Калапиш.

"Писна ми от неработещи платформи и хора, искащи уважение към труда им, без да уважават моя труд!

Работя в системата на средното образование от 1.12.2004 година, но такъв хаос, какъвто е сега, не е имало!

Работя до 03.00 часа сутринта и не съм готов!

Системите им циклят, грешка след грешка!

На ръба съм да си подам оставката...и който иска да идва на моето феодално място!" - избухна той чрез Фейсбук.

Под публикацията му "заваляха" коментари на педагози, които споделяха конкретни проблеми, с които се сблъскват при опит да работят в новата система. Златина Иванова ги изброява в пет точки:

1. Училището е с ромски ученици, които през месец се местят, заминават, пак се връщат. От направата на плановете към 07.09. имам няколко нови и няколко преместени! Та аз по цял ден ще търкам и пиша планове ли? Защото списъкът на учениците в тях не се актуализира автоматично.

2. Всички учители, които имат повече от една диплома, в момента са с невероятен брой дублиращи се дипломи, както и такива, които никога не са притежавали. Преди няколко дни на всеки колега изтрихме всичко, което е сгрешено и дублирано. Към днешна дата положението е в изходна позиция, все едно нищо не сме правили.

3. В ЛОД на ученика, при предметите "Час на класа" и БДП има невероятни цифри, които не отговарят на истината от учебния план.

4. Създадох групи на ресурсен и педагогически съветник. На съветника успях оттам да му добавя учебния план, но на ресурсния - не, защото няма бутон за добавяне. Неговия учебен план го създавах във всеки един клас от "дейности ПЛР". Въпросът тук е защо информацията не отива в учебния план на създадената група и там стои празно?!

4. Когато съм на работа, системата постоянно е само с бял екран, възниква грешка или просто кръгчето си върти, а аз си чакам. Продължавам да работя от вкъщи заради това. Та до колко (часа) е моето работно време питам и ще получа ли възнаграждение за извънредния си труд?!

5. Няколко дни след преминаване в НУГ се изтриха всички учебни планове. Започнах да въвеждам наново. След дни се появи изтритото, а аз трябваше да махна дублирането вече... На следващия ден изчезна само половината план, на другия - другата половина, а се появи изчезналата. Как се работи в тази ситуация - чакаш да спре с бъговете и не знаеш кога ще можеш да работиш, съответно всичко седи и чака, а ти гониш срокове, които, видиш ли, разбираш от новините, че за да ги спазиш можело още от февруари да нанасяш новите данни, ама ти като се моташ, тъй става..."

На фона на всичко това Министерството на образованието и науката призна "с половин уста" пред БНТ, че имало проблеми в два септемврийски дни преди първия учебен ден, но сега всичко било наред. Чрез днешното прессъобщение на Синдикат "Образование" обаче е видно признанието на министерството, че системата може да не заработи както трябва не още ден, два, три, а месеци и седмици.

Чрез него днес Синдикат "Образование" и МОН отправят апел към родителите да бъдат търпеливи, "ако няколко седмици или месеци, не е заработил електронният дневник".

"От тази година хартиеният дневник е в историята и образователните институции използват единствено електронен вариант. Въпреки възможните грешни показания на тази електронна платформа, тя ще бъде оптимизирана вероятно в следващите няколко месеца. Електронният дневник на НЕИСПУО трудно функционира, и генерира грешно много от изискуеми документи. Сроковете за въвеждане на информация във модулите на системата няма да бъдат спазени и вината за това не е на учителите и директорите, които упорито и извънредно от месеци работят по тази система", пише синдикатът.

Оттам настояват, че "МОН, като възложител на създаването на платформата НЕИСПУО, просто трябваше да си направи труда да възложи първо да се апробира и при ефективно действие да се въведе в цялата дигитална комуникация. Нека министърът на образованието проф. Пенов изясни, кой има интерес за създалата се ситуация, която доведе до брутален дигитален стрес в началото на учебната година. Нека виновните да получат дължимото!".

Синдикатът обръща внимание и на друга тема - е-обучението, наложено заради КОВИД-19 през последните две години, и настоява да се работи възможно най-много в присъствена форма на обучение. Ако се налага тестване за КОВИД, това да се случва извън учебните институции, призовават те и критикуват служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев.

"За съжаление, Министерство на здравеопазването начело с министър Меджидиев нехае и създава огромен хаос в образователните институции с некомпетентните си заповеди. Продължава рекета към парите за учениците с утвърждаванията на седмични разписания, а последната заповед на горецитирания министър потвърждава, че лекарите, сътворили този документ, нямат никаква представа за организацията и спецификата на учебния процес. Насилственото налагане на двусменен процес и обучение в електронна среда е геноцид към българските деца и ако министърът продължава с недообмислените си заповеди, Синдикат „Образование“ ще поиска неговата оставка", заканва се синдикатът.

Оттам предупреждават и за "почти нулев" интерес към свободните места за учители по математика, български, физика, география. "Често директорите в София и страната назначават учители пенсионери. Още по-често новоназначените учители издържат само по няколко месеца и сменят образователния бранш за по-добре платен и лишен от огромното прегаряне, на който е подложена учителската професия", пишат от синдиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!