Двойно увеличение на дневните пари при командировка в България

OFFNews 22 март 2023 в 16:24 2383 0

Снимка pixabay

Минималният размер на дневните пари при командировка в България се увеличава от 20 на 40 лв., реши правителството днес.

Целта на измененията е да се гарантира адекватен размер на дневните пари, който да покрива разходите за храна при командироване на фона на ръста на инфлацията. Последната промяна на тяхната стойност е от 1 януари 2008 г., когато е определена на 20 лв.

Във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи увеличаването на размера на командировъчните в България и чужбина.

Предвижда се и възможност дневните пари да бъдат до 200% от нормативно определения минимум, т.е. до 80 лв., по преценка.

С промените в наредбата се намалява и административната тежест за предприятията. Те ще могат да издават заповедта за командироване електронно. Премахва се и задължителното изискване за нейното подпечатване, което създава съществени затруднения и ненужно административно натоварване.

Командироващите ще могат да преценяват дали е необходимо удостоверяване на присъствието на работниците и служителите на обекта, на който са командировани.

Новите разпоредби създават и условия за по-адекватно отчитане и на пътните разходи при ползване на личен автомобил от командирования.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата