Заповедта за командироване става и електронна, вдигат двойно дневните на пътуващите по служба

OFFNews 31 януари 2023 в 20:58 5183 1

Снимка Getty Images

Заповедите за командировка да могат да бъдат и във вид на електронен документ, а дневните на командированите да бъдат увеличени от 20 на 40 – това са част от предложенията в проекта за постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за командировките в страната, приета с Постановление № 72 на Министерския съвет още през 1986 година.

Въпреки че от приемането й досега Наредбата е променяна многократно, според вносителя на проекта – вицепремиера и министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров, към момента част от разпоредбите не отговарят на развитието на съвременните социално-икономически условия. Дневните от 20 лева, които по-регламент работодателите плащат на командированите в страната служители, отдавна не отговарят на реалните икономически условия и не са съобразени с ръста на инфлацията през последните години.

Този размер е определен през 2008 и оттогава не е променян, а междувременно официалната инфлация бележи ръст от 60,8 на сто. Затова се предлага командировъчните да станат 40 лева, за да могат да покрият разходите на командирования за храна през деня и компенсиране на работника или служителя за претърпяното неудобство, тъй като не може да се храни в дома си. Ако съпровожда чуждестранна делегация, командированият служител ще може да получава до 200 процента от размера на нормативно определените разходи за командировъчни.

В едното от предложенията за изменение се предоставя възможност заповедта за командироване да се създава като електронен документ. В този случай е задължително да се спазват изискванията на Регламент (ЕС) 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 г. относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар и за отмяна на Директива 1999/93/ЕО, и на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. Тази възможност ще намали административната тежест на предприятията, които могат да се възползват от цифровите технологии.

Подобна форма на командироване се използва в много страни от ЕС. Ето и един пример. В Полша са създадени приложения за мобилни телефони (e-delegacja – e-командировка), които опростяват системата с отчитане на разходите за служебните пътувания. Командированият служител в реално време и без формалности изпраща в счетоводството всички документи, свързани с пътуването, а такива приложения са интегрирани в системите е-счетоводител. Създава се акаунт на служителите, които ходят в командировки и след неговото създаване служителят може да си инсталира нужното приложение, свързано със системата. Управляващият системата оформя командировката от компютъра си, определя сроковете й, въвежда се сумата на получения аванс, мястото, до което се командирова служителят и евентуални бележки. Въвежда се статус „започнала“ и оттам нататък командированият има в ръката си (телефона си), цифровата заповед. После снима оправдателните документи през интерфейса на приложението, те автоматично стигат в счетоводството, накрая събира всички разходи по оправдателните документи и в счетоводството нареждат каква сума да му бъде изплатена.

Значима промяна се предлага при командироването с лично МПС на командирования. Досега това става при отчитане на най-икономичния маршрут по републиканските пътища по разходна норма на автомобила при извънградско движение. 

Сега отпада определението „републикански“ и остават изобщо пътищата в страната, а в изчисляването на разходите за гориво ще се взема предвид и градската разходна норма при движение в населено място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

1

Того

31.01 2023 в 21:31

Този комунизъм няма свършване. Наказателен кодекс от 1963 г., Наредба за комадировките от 1986 г., айде стига бе...