Две версии за изчезването на Сертов

Юлиан Христов 08 декември 2014 в 12:40 17727 2

Петко Сертов

Две са основните версии за изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, върху които работят разследващите, научи OFFNews.

Първата, която звучи и по-конспиративно и е по-малко вероятната, е че бившият шеф на контраразузнаването е отишъл на уговорена среща. За нея той е трябвало да остави телефоните си, за да не бъде проследен или за да не бъди прихванат разговорът с хората, с които Сертов отишъл на среща. 

Това обаче е малко вероятно, тъй като Сертов не е "ценен" с информацията, която има като бивш шеф на ДАНС - тя е с давност от 2008-2009 година и едва ли би представлявала интерес за някого. След агенцията, Сертов беше назначен за зам.-директор на БОРКОР, след което е излязъл в пенсия. Работата му в центъра за борба с корупцията, за който е обществена тайна, че предимно харчи бюджетни средства без да има реален ефект в работата ѝ, не е била със сериозна тежест. 

Втората версия за изчезването на Сертов, която е и по-вероятна, е че става въпрос за инцидент от личен характер. По информация на OFFNews, хора, които са се срещали с него миналата седмица, са констатирали драматична промяна в поведението и настроението му. Сертов бил в депресия, а като вероятната причина за това му състояние се посочва, че в последните години той бил в изолация.

В случая показателен е фактът за това, че Сертов е оставил и двата си телефона, което до голяма степен води към личен избор. До този момент не е потвърдена информацията и за това дали той се е качил на личния си автомобил и дали колата е била засечена от видеонаблюдението в София и на изходите на столицата. 

Петко Сертов е в неизвестност от петък. Сигналът за изчезването му е подаден от сина му. До момента от МВР не потвърждават официално, че издирват бившия шеф на ДАНС. Практиката на МВР обикновено е да не оповестява случаи, които не са от криминален характер. 

"Галерия"

Най-големият скандал в мандата на Сертов като шеф на ДАНС е информационното дело "Галерия". Той избухна след проверка на депутати от комисията за контрол на ДАНС. Тогава стана ясно, че агенцията е подслушвала журналисти и депутати.

Делото е открито в дирекция „Сигурност на ДАНС” на 12.08.2008 г. по разпореждане на Петко Сертов, като задачата била да се разкрие откъде изтича вътрешна информация, която се появява в пресата и интернет издания. Предложението за откриване на делото пък дошло от тогавашния агент I степен Владимир Писанчев, който в момента е председател на агенцията.

Делото е прекратено, след като става ясно, че първоначалните съмнения за теч на информация не са потвърдени и папките са засекретени за пет години. 

По времето на Петко Сертов ДАНС се използваше повече като инструмент за разчистване на сметки с неудобни политически опоненти, отколкото за защита на националната сигурност.

Кой е Петко Сертов?

Петко Сертов е завършил Висшия икономически институт "Карл Маркс" (сега УНСС). Работил е в "Химимпорт". През 1985 година започва професионалната си кариера на кадрови офицер в отдел 03 на Второ главно управление (за контраразузнаване) на Комитета за държавна сигурност. Постъпва в новосформираната ЦСБОП в началото на 1991 год. в секор "Международен тероризъм". През 1992 г. завършва Френскатата академия за висши ръководни кадри на правоохранителните органи в Лион, Франция.

От 1992 до 1994 г. е началник направление "Тероризъм и наркотици" в ЦСБОП, а от 1994 до 1995 г. е началник направление "Наркотици" в ЦСБОП. От 1995 до 1997 год. е началник на служба "Международно сътрудничество" на МВР. От 1997 до 2002 г. е търговски директор на "Триком" ЕООД - представител за България на британската фирма „NORTH Safety products". От 2002 до 2005 г. е управител на "Деком - Център за анализи и прогнози" ЕООД От 2001 г. е член на обществения съвет "Европейска и евроатлантическа интеграция" към Президента на Република България". През 2005 г. е назначен за секретар на Съвета по сигурност при Министерския съвет.

На 27 декември 2007 година с решение на Министерския съвет е предложен за председател на новосформираната ДАНС и е назначен с указ на президента. Той предлага и двамата си заместници - Иван Драшков (дотогавашен директор на Национална служба "Сигурност" (контраразузнаването) и Николай Николов (дотогавашен директор на Служба "Сигурност - военна полиция и военно контраразузнаване". Персоналните си предложения за заместници Петко Сертов обосновава така:

След като оглавява ДАНС, Сертов преназначава за съветник в кабинета на ръководството на службата бившия служител на НСС - Алексей Петров, който, според някои, е фигура със спорна репутация сред обществото.

От 2011 г. Сертов е зам.-директор на БОРКОР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови