Две дружества си разделят 2,5 млн. лв., за да почистят мазутния разлив от 'Мопанг'

OFFNews 29 август 2018 в 16:03 2199 0

Две дружества ще си разделят 2 570 650 лв., за да ограничат и почистят мазутния разлив от потъналия кораб "Мопанг" край Созопол.

Това стана ясно от публикуваната на 28 август обществена поръчка в сайта на Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Поръчката е разделена на две обособени позици, а договорите ще бъдат сключени с единствените изпълнители, разполагащи с необходимите сили и средства: ДЗЗД "Роял Марин Сървисиз" и "Поддържане чистотата на морските води" АД.

Двете дружества ще трябва да извършат подводна операция по извиличане на нефтопродуктите. Ще трябва още да обезопасят и ограничат разлива, чрез поставяне на бонови заграждения, както и да съберат нефтопродуктите от водната повърхност, след което да ги транспортират и третират до тяхното обезвреждане.

Изпълнителната агенция "Морска администрация" предприема спешни мерки по овладяване на разлива, за да предотврати екологичната катастрофа, се посочва в мотивите за обществената поръчка. Поради наличието на тези изключителни обстоятелства процедурата е "договаряне без предварително обявление".

Във вторник, 28 август, директорът на "Морска администрация" Живко Петров обяви, че вече е започнала акцията по изпомпване на мазута от потъналия кораб „Мопанг“.

„Ще се опитаме да заградим с друг кораб, който е нефтосъбирач. Там ще се прехвърля изпомпеното гориво и вода“, обясни тогава Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!