Две болници на прокурор, хематологията излъгъла за 1695 пациенти

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2015 в 12:35 6699 3

Здравната каса дава две болници на прокуратурата, заради източване на средства и документи с невярно съдържание, съобщиха от НЗОК. 

В Специализираната болниза за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ) ЕАД – София, през май контролните органи констатираха изготвянето на стотици документи с невярно съдържание за хоспитализация на пациенти. Документите съдържат еднакви данни за всички пациенти, независимо от заболяването и клиничната пътека (КП), по която са хоспитализирани (например всички пациенти са с кръвно налягане 130/80 или им е предписана идентична терапия). 

За първото тримесечие на 2015 г. от лечебното заведение са отчетени към НЗОК 2125 пациенти или с 1695 повече от реално преминалите. СБАЛХЗ разполага със 70 легла в отделението по клинична хематология и на практика е невъзможно да бъдат хоспитализирани отчетените към НЗОК значително по-висок брой пациенти. Възникват съмнения за фалшификации на медицинска документация в големи размери чрез отчитане на нереален брой пациенти, които не са преминали по КП, но лечебното заведение е получило неправомерно заплащане от НЗОК за дейност, която реално не е извършена от него. 

Отчетената сума от 35 085 лв. няма да бъде изплатена на лечебното заведение. НЗОК е уведомила Икономическата полиция, Прокуратурата и Изпълнителната агенция „Медицински одит“ за констатираните сериозни нарушения.

Не по-малко фрапиращо нарушение е констатирано от проверяващите в СБАЛОЗ „Д-Р МАРКО АНТОНОВ МАРКОВ“ ЕООД - Варна. 

При извършената проверка е констатирано, че лечебното заведение провежда лекарствена терапия на онкоболни пациенти с лекарствения продукт LH156 Herceptin, като в повечето случаи изписаното количество от препарата не съответства на приложеното количество, посочено в отчетните документи. В документите е посочено едно количество, а в медицинската документация на пациентите (температурен лист) е записано друго количество, което е по-малко от изписаното и отпуснато от болничната аптека. В някои случаи антитуморната терапия е започнала без решение на Клиничната онкологична комисия.

По предварителни данни сумата от 29 615 лв. се явява като разлика от изписано и приложено количество на медикамента за период от пет месеца.

При извършената проверка се установи също, че лечебното заведение неправомерно е отпускало лекарствени средства, съдържащи наркотични вещества и неоснователно е получило сума в размер на 50 301.83 лв. за опиоидни аналгетици по Клинична процедура (КПр) №6 „Диспансерно наблюдение при злокачествени заболявания и при вродени хематологични заболявания“

Констатирани са и други нарушения, като: неспазване на индикации; нарушения на лечебно-диагностичния алгоритъм; неспазване на изискванията на завършена клинична пътека; нерегламентирано заплащане от страна на пациенти и документални нарушения.

Общите санкции, наложени на болницата, са на минимална стойност 25 500 лв. Направени са предложения за възстановяване на неправомерно получени суми на стойност 13 642 лв. За констатираното са уведомени Икономическата полиция, Прокуратурата и Изпълнителната агенция „Медицински одит“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.06 2015 в 14:25

Променете поне малко времената в текста (при извършената проверка е установено и т.н.), че да не личи чак толкова, че се пуснали едно към едно прессъобщение...

23.06 2015 в 14:24

На здравната каса бомбите. Колко излишни изследвания са направили в частните болници, моля?

23.06 2015 в 12:41

ИСКАМЕ СИ РЕКЛАМАТА НА яир галили!

ЗАЩО СКРИХТЕ РЕКЛАМАТА НА яир галили?!

КЪДЕ ДЯНАХТЕ ЧУДОДЕЕЦА "ИЗПАРИТЕЛ" НА ВЕНИ?

ЦЕНИТЕ МУ ВЪПРЕКИ КРИЗАТА НЕ СА УВЕЛИЧЕНИ!!!!

"МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР" ЕПИКА ПРОДЪЛЖАВА ДА ЗАПИСВА БАЛЪЦИ!


Псевдоспециалисти „изпаряват” вените за 3 минути.

Веселена Мончева
14.11.2013

Интернет множи предложения за лечение с фатални последици.

Сензационни предложения за мигновено излекуване на разширени вени се множат по интернет. Може да ги видите и в разни издания, ”маскирани” като платена реклама или интервюта. Те обещават „изпаряване” на вените само с една инжекция. Цената на процедура е около 2000 лева, докато в Европа инжекцията струва 200 евро, а в САЩ – 300 долара.

Заради обещания бърз ефект много хора са склонни да платят парите, без да са на ясно нито с метода, нито с последиците. Някои от „специалистите” гостуват у нас само в събота и неделя и доверчивите пациенти бързат, за да не изпуснат шанса да бъдат лекувани със „съвременен метод” от чужд специалист.

Един от тях е РУМЪНСКИЯТ лекар Яир Галили, който твърди, че работи в болница в Израел. Той обаче не е единственият, който работи у нас. Процедурата се предлага и от други лекари, които нямат специалност и задължителната подготовка, алармират от Българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Обърнахме се за мнение към шефа на на Клиниката по съдова хирургия във Военномедицинска академия доц. Кузман Гиров, който се оказа запознат и с последиците от подобно лечение, което въобще не е ново, нито толкова сензационно. Прилага се от години у нас от подготвени лекари. То обаче не е подходящо за всички болни с разширени вени.

„Имаме информация за наш лекар, завършил медицина, който няма специалност. Къде работи, не е ясно. В писанията си в интернет той твърди, че е „научил занаята от баща си”. Категоричен съм, че медицината не е занаят. Тя е наука, до известна степен изкуство. Ние направихме проверки на тези случаи, след като усложненията зачестиха. Писахме до всички инстанции, за да се провери дали д-р Яир Галили е съдов хирург, ангиолог ли е и

има ли право да се занимава с такава дейност у нас

Защото той практикува склеротерапия на вени. Оказа се, че никой от международната общност на съдови хирурзи, флеболози, ангиолози, не го познава”, обясни доц. Геров.
Да повторя, че това е публикувано Ноември 2013г!уфф-нюз, РУМЪНСКИЯТ "лекар" дето е наследил занаята от баща си, успя ли да се дипломира към днешна дата? Къде работи?


Нека Силата ме подкрепи да изтърпя да бъда с майките ви!