Касата изважда лечение от болниците, лекарите против

OFFNews Последна промяна на 22 юни 2015 в 09:45 2694 2

Представители на Българския лекарски съюз и на Здравната каса обсъждат днес изваждането на дейности от болничната и извънболничната помощ. От БЛС твърдят, че това скрито намаляване на цените, което, по данни на Касата, ще доведе до икономии от порядъка на 33-35 милиона. 

Ние смятаме, че не е редно да се сменят правилата на играта в средата на този годишен период, коментира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, по БНР. 

Според него извънболничната помощ, в огромната си част, не е в състояниеда поеме както кадрово, така и с апаратура, някои от дейностите в болничната помощ. Той посочи, обаче, че за 2016 година може да се помисли в тази посока.

Ако изведете дадена дейност в доболничната помощ, без тя да бъде обезпечена с апаратура и кадрово, за пациентите означава риск, смята д-р Грозев. 

Дефицитът в НЗОК може би ще бъде между 180-200 милиона лева и вариантът е актуализация на бюджета, заяви той, като допълни, че не са съгласни касата да се дотира от болничната помощ.

Преди да се стигне до актуализацията на бюджет, трябва да се използват всички останали механизми, заяви от своя страна д-р Бойко Пенков – член на Надзорния съвет на НЗОК. Според него на този етап е рано да се говори за актуализация на бюджета на Касата.

Пенков каза още, че ще предложи да се намалят клиничните пътеки, по които има най-много излишен прием в някои болници.

Трябва да се направи анализ кои болници и кои точно клинични пътеки са с надвишени обеми, допълни и д-р Грозев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.06 2015 в 12:58

Трябва да се извадят пътеките, които не са обект на болнично лечение. Апаратурата на болнициите и техните ДКЦ е една и съща, така че ТОВА НЕ Е АРГУМЕНТ! Ще се спестят пари, които могат да се пренасочат в нуждаещи се звена!

22.06 2015 в 12:02

Това е все едно да закриеш болница.Тъпаците,априори,не разбират,че правейки икономии като на практика закриват дейности,не могат дори да очакват запазване на досегашното ниво на осигуреност на хората откъм медицинска помощ.Самите те признават,че пътеките са с 30% по-евтини- е,как тогава да се лекуват хората като 30% от парите не стигат.Някой трябва да ги даде.Честно е това да бъде касата и всякакви глупости за това как лекарите лъжат и крадат парите са абсолютно безпочвени.Крадеца вика дръжте крадеца и 30% ги няма.