Докторантите ще получават с 250 лв. повече, спират допълнителните им стипендии

Увеличението влиза в сила със задна дата, от 1 април

Александра Маркарян 15 април 2022 в 10:02 6611 3

Николай Денков

Снимка БТА/Минко Чернев

акад. Николай Денков

Месечната докторантска стипендия ще се увеличи с 250 лева със задна дата, но възможността им за допълнителна стипендия ще се премахне.

Това предвижда проектопостановление на Министерския съвет, внесено от министъра на образованието акад. Николай Денков. То изменя сегашното ПМС 90/2000 г. за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации.

Размерът на стипендията ще се повиши от 500 лева на 750 лева, считано от 1 април 2022 г. Става въпрос за месечната сума, която получават докторантите в България, за чието обучение държавата осигурява средства за издръжка.

"Причините, които налагат приемането на акта, са свързани с непрекъснато увеличаващите се разходи за издръжка на живот, с които всеки докторант трябва да разполага, за да може да се фокусира изцяло върху постигането на високи резултати в учебния и изследователския процес", пише министър Денков в мотивите си.

Увеличението ще обхване около 3 500 докторанти в държавните висши училища и още около 300 - в научните организации.

Премахването на възможността за получаване на допълнителна докторантска стипендия министърът аргументира така:

"Целта, с която през 2018 година са въведени допълнителните стипендии за докторантите е била те да окажат решаващо влияние за привличането и задържането на младите учени в страната, както и за реализацията на докторантите като качествени преподаватели и изследователи. Оттогава досега държавата ежегодно осигурява все повече средства за отпускане на допълнителните стипендии, като през 2018 г. отпуснатите средства са в размер на 1,5 млн. лв., а през 2021 г. размерът достига 4,5 млн. лв. Въпреки това от извършения преглед и анализ през последните години продължава да се наблюдава тревожната тенденция на намаляващ брой действащи докторанти, включително и намаляване броя на редовните докторанти спрямо всяка предходна година – през 2018 година броят на зачислените редовни докторанти е около 5 300 човека, а през 2020 г. този брой спада до малко над 1 300 човека. Считаме, че въвеждането на допълнителните докторантски стипендии не са изпълнили целта и предназначението, за което са отпуснати и не са довели до повишаване на качеството на научната работа на докторантите, както и до привличането и задържането на младите учени в страната".

Необходимият ресурс за реализиране на промените от април до декември 2022 г. вкл. е 8,6 млн. лв. и той е разчетен по бюджета на МОН годината. За календарна година са необходими 11,4 млн. лв. за увеличението на стипендиите на докторантите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

15.04 2022 в 11:33

Как така в Европа? Не емигрират ли в Русия младите? И не само те? Как така над 1 млн. българи са емигрирали и живеят по-добър живот на Запад, а не в Русия? Не може да бъде!