Доброволци се събират в Бистрица, за да си спомнят големия пожар на Витоша

Владимир Йончев 04 декември 2013 в 17:10 3070 0

Поканата за събитието
Поканата за събитието

 

Доброволци, участвали в гасенето на големия пожар на Витоша през лятото на 2012 г., се събират в Бистрица. Поводът е Световният ден на доброволеца, който се отбелязва утре.

Срещата е утре, 5 декември от 16 часа в читалището в Бистрица. Тя е по покана на кмета на Бистрица Николай Гюров, който бе сред най-дейните участници в гасенето на пламъците. Именно той водеше групата доброволци, които с риск да бъдат изпреварени от огъня, се качиха по една от морените и в последния момент успяха да ограничат разрастването на пламъците надолу към селото.

Николай Гюров, който е носител на наградата Пожарникар на годината за 2012 г., се свърза с OFFNews, за да покани на срещата всички доброволци, които участваха в гасенето на пожара в резервата Бистришко бранище. През юли миналата година стотици хора откликнаха на призива да помогнат за гасенето. Те се събраха чрез форума OFFRoad-Bulgaria и фейсбук. Доброволците от OFFRoad-Bulgaria се включиха с джиповете, мотори и АТВ-та, с които извозваха хора и техника към огнищата на пожара.

На срещата ще покажем снимки и видео от потушаването на пожара в Бистришко бранище, допълни кметът Гюров, който е и Пожарникар на 2012.

Ще бъдат демонстрирани противопожарни коли и техники. Форумът се организира за втора година.

Пак по повод деня на доброволеца Столичната община организира утре от 10 часа честване и кръгла маса. То ще се проведе в Учебния център на доброволците в Панчарево.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови