До месец ще разберем второ качество ли са храните у нас

ОFFNews 28 май 2017 в 12:30 5551 8

Снимка freeimages.com

Между 15 и 22 юни ще бъдат готови резултатите от проверката на министерство на земеделието и храните за наличието на двоен стандарт при предлаганите у нас и на запад стоки. Това заяви пред бТВ министър Румен Порожанов ден след като министри се събраха извънредно, за да обсъдят темата. 

Набелязани за проверка са храни от пет групи: шоколадови, млечни, месни, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. Порожанов обясни, че вече са закупени над 30 вида стоки от три различни супермаркета в Австрия и Германия, които ще бъдат сравнени с продавани у нас изделия.

Внесените продукти са на производители от 7 или 8 страни, уточни министърът, а във всяка от изследваните групи има по 5 производителя и 5 вида стоки. Предстои да бъдат закупени и стоките за сравнение от български магазини. 

Ще  бъдат проверени три аспекта, каза Порожанов. Ще се сравняват етикетите, а при разлика в съдържанието ще се анализира причина за нея. Отделно  ще се обърне внимание и на ценовата разлика, но по думите на министъра това е по-деликатна тема, защото цената се определя от пазара. 

Според министъра изследванията ще се извършат в сертифицирани и акредитирани лаборатории, така че резултатите не подлежат на съмнения. 

По повод изказването на Бойко Борисов, че ниското качество уврежда здравето, Порожанов коментира, че досега няма сведения за опасни стоки.




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

4

Red or Dead

28.05 2017 в 13:30

Йончев, извинявам се, че не му е тук мястото и не е ТОЧНО тази подходящата тема, НО мисля, че беше редно да споменете следната много неприятна вест........
Грег Олман, съосновател на “The Allman Brothers Band“, почина снощи на 69-годишна възраст...вечна му памет....

63994

3

Red or Dead

28.05 2017 в 13:16

Ето какво мернах ТОЧНО по темата.......дали ще го видим “след месец“.......

“““..Рафинираното растително масло се получава по метода ЕКСТРАКЦИЯ с помощта на химическия разтворител Хексан. Така се получава 80% продукт, вместо 50% както се е правило преди. ХЕКСАН води до ракови заболявания на 100% служи за производство на майонеза, млечен шоколад и други супермаркетни отровни продукти!
А В РЕКЛАМАТА ОЛИО-то ВИ ГО ПРОДАВАТ БЕЗ ХОЛЕСТЕРОЛ, но с Хексан.
Чрез храните ни тровят гадовете и на никой не му дреме. Никой не вижда че народа на килограм умира. Че болните се увеличават в геометрична прогресия. Иначе Чернобил им е виновен....““““

63994

2

Red or Dead

28.05 2017 в 13:02

Е как “до месец“ бе, аз още сега ви казвам....НЕ ВТОРО.....А ДЕСЕТО си е качеството......какво очаквате от държава в която “Kaufland“ си има персонал който ПРЕНАБИВА срока на годност на хранителните продукти, НО в същото време в Германия този персонал се грижи същите стоки да бъдат свалени от рафтовете.....НАЙС А....евроценности и морал......или ДВОЕН И ТРОЕН СТАНДАРТ.....мамицата ви продажни боклуци.....ще си плащате с лихвите....боклуци......