Другата седмица започва анализ на български и чужди храни в проверка за двоен стандарт

OFFNews 27 май 2017 в 11:40 4002 0

Следващата седмица ще започне анализът на идентични храни от българския пазара и пазара от Западна Европа, който трябва да покаже дали има двоен стандарт при качеството на храните. 

Това обясни земеделският министър Румен Порожанов след извънредната среща на премиера Бойко Борисов с редица министри. Една от темите за разговор на срещата беше именно двойният стандарт при качеството на храните. 

"Идентифицирани са групи изделия, които да бъдат елемент на този анализ. Те са пет групи – шоколадови, млечни, месни, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. За тези групи изделия експерти както от Министерството на здравеопазването, така и от Агенцията по храните са определили показателите, които ще изследват и лабораториите, в които те ще бъдат проведени. В момента в тези 5 групи през настоящата седмица бяха закупени продукти от Германия и Австрия – горе-долу по пет продукта от всяка група от пет производителя. Те са над 30 и в момента са в България. Другата седмица ще закупим идентичните продукти, които се продават на българския пазар. Тук говорим за покупки от големите вериги и ще започне анализът", каза Порожанов.

Първо ще бъдат сравнени етикетите на продуктите. След това ще се извърши и анализ на самите продукти - доколко написаното на етикета съответства на реалността. След това ще се направи и ценови анализ на продуктите.

Порожанов уточни, че дори да се докаже различно качество, това не означава, че продуктите са вредни за здравето.

Той допълни, че за тази проверка не се налага съгласуване с Европейската комисия, но има единно виждане за провеждане на подобни мерки в страните от Вишеградската четворка.

Предполагам, че резултатите от нашето изследване ще повторят някои от тенденциите, които са се образували. Мотив за това, че вкусовите предпочитания на българите били различни от някои от западноевропейските страни, не смятаме, че са някакъв сериозен аргумент, който би могъл да бъде издържан, коментира министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!